Netanjahu prvi izraelski premijer optužen za korupciju u tri slučaja

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit podneo je tužbu protiv premijera Izraela za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja Jerusalimskom okružnom sudu.

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2020.

16:50

Netanjahu prvi izraelski premijer optužen za korupciju u tri slučaja
Getty images/Pool

To je prvi put u istoriji Izraela da će se premijer na funkciji suočiti sa krivičnim optužbama.

"Optužnica je predata kako zahteva zakon", saopštio je kabinet tužioca.

One bacaju senku na Netanjahua, izraelskog premijera sa najdužim stažom od preko 13 godina, njegovu zaostavštinu i nastojanja da ostane na vlasti.

Prema optužnici koju je objavilo Ministarstvo pravde u novembru Netanjahu je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u slučajevima 1000 i 2000, kao i za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u slučaju 4000.

Optužnica je podneta nekoliko sati nakon što je Netanjahu koji je u Vašingtonu saopštio da povlači zahtev za parlamentarni imunitet od sudskog gonjenja i pre nego što je parlament, Kneset, trebalo da obrazuje komitet koji bi to razmatrao i po svoj prilici odbio.

Povlačenjem zahteva premijer je izbegao poraz u procesu u Knesetu, komentarišu izraelski mediji i dodaju da će se on sada "braniti" pred biračima na parlamentarnim izborima 2.marta.

Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, od početka istrage je tvrdio da nije ništa loše učinio, a optužen je da je primao poklone od bogatih pristalica biznismena i nudio političke usluge, između ostalog, za povoljno izveštavanje u izraelskim medijima.

Netanjahuov glavni rival na izborima, vođa saveza partija centra Plavo i belo Beni Ganc, u odgovoru na podnošenje optužnice rekao je da Netanjahu ne može da rukovodi zemljom dok mu se sudi.

"Niko ne može voditi zemlju i u isto vreme se baviti ozbiljnim krivičnim slučajevima", rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

U optužnici se navodi da je premijer "narušio imidž javne službe i javnog poverenja" i da je osumnjičen za zloupotrebu pozicije i statusa i "uzimao mito kao javni službenik u zamenu za akcije povezane sa svojom pozicijom".

Netanjahu je optužio istražitelje da protiv njega vode "lov na veštice" u koji su uključeni levičari, mediji i policija i vrše pritisak na vrhovnog tužioca koga je označio "slabim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: