SZO: Nova procena pretnje širenja koronavirusa - visoka

Svetska zdravstvena organizacija izmenila je u ponedeljak svoju procenu pretnje koronavirusa na međunarodnom nivou, ocenivši da je "visoka", a ne "umerena".

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 27.01.2020.

21:18

SZO: Nova procena pretnje širenja koronavirusa - visoka
Getty Images / Stringer

SZO je do sada pisala da je rizik od virusa "jako visok u Kini, visok na regionalnom nivou i umeren na međunarodnom nivou".

"Radilo se o grešci u formulaciji i mi smo je ispravili", rekao je za Frans pres portparol organizacije čije sedište je u Ženevi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus došao je u ponedeljak u Kinu da se sastane sa državnim zvaničnicima i zdravstvenim stručnjacima koji pokušavaju da zaustave širenje virusa od koga je do sada u Kini umrla 81 osoba a 2.750 je zaraženo, prenosi AP.

On je rekao da ta zdravstvena agencija UN želi da razume najnoviji razvoj događaja i pojača partnerstvo sa Kinom u pružanju dalje zaštite protiv epidemije.

Prošle nedelje SZO je odlučila da ne proglasi globalno zdravstveno vanredno stanje navodeći da je Kina preduzela vrlo snažne mere uključujući izolaciju velikih gradova gde živi oko 50 miliona ljudi koje će, kako se nadaju, biti efikasni u zaustavljanju virusa.

Tedros je rekao da neće oklevati da ponovo sazove vanredni odbor SZO da proceni situaciju ukoliko se stanje u Kini promeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: