"Kaćuše" prvi put pogodile zgradu ambasade SAD u "ultrasigurnoj zoni" VIDEO

Bagdad -- Nekoliko raketa palo je na kompleks zgrada Ambasade SAD u Bagdadu, rekla su Frans presu dva izvora iz bezbednosnih službi.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/AHMED JALIL
EPA-EFE/AHMED JALIL

Iračke snage su rekle da nema žrtava.

Novinari Frans presa čuli su dve detonacije sa zapadne obale reke Tigar, gde je većina ambasada.

Jedan bezbednosni izvor naveo je da su blize američke ambasade pale tri rakete tipa "kaćuša", dok je drugi kazao da je palo pet raketa.

Kasnije je izvor iz službe bezbednosti izjavio za AFP da su tri od pet raketa pale u kompleks Ambasade, a jedna od njih je pogodila kafeteriju u vreme večere.

To je prvi put da je raketnim napadom direktno pogođen kompleks zgrada Ambasade SAD u ultrasigurnoj "Zelenoj zoni" Bagdada, koja je poslednjih meseci redovno ciljana.

Američka ambasada nije odmah odgovorila na pitanje agencije AFP, ali iračke bezbednosne snage ranije su rekle da nema žrtava.

Irački premijer Adel Abdel Mahdi i šef parlamenta Mohamed al Halbousi osudili su napad. Mahdi je osudio "agresiju" koja bi "Irak mogla pretvoriti u ratnu zonu".

Diplomatska misija SAD je drugi put za nedelju dana na meti napada - 20. januara u blizini Ambasade su pale tri rakete.

Krajem decembra, jedan američki državljanin je poginuo u raketnom napadu na bazu u kojoj su smešteni američki vojnici na severu Iraka.

U znak odmazde, Vašington je 29. decembra izveo vazdušne napade na nekoliko baza "Brigada Hezbolaha" - iračke šiitske oružane grupe Hašd al-Šaabi, koalicije paravojnih snaga kojom dominiraju proiranske frakcije i koje su integrisane u redovne snage. Najmanje 25 boraca Hezbolaha je poginulo u tim napadima, a 31. decembra hiljade njihovih pristalica napale su Ambasadu SAD.

strana 1 od 573 idi na stranu