Posebne mere u Skoplju i Tetovu zbog visoke zagađenosti

U Skoplju i Tetovu danas su zbog enormno visoke zagađenosti vazduha stupile na snagu mere i preporuke za zaštitu građana i smanjenje zagađenja.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images/Peter Macdiarmid
Getty Images/Peter Macdiarmid

Kako je objavila Vlada Severne Makedonije, te mere i preporuke su aktivirane pošto je na mernim stanicama u Skoplju i Tetovu dva uzastopna dana izmerena vrednost otrovnih i kancerogenih PM 10 čestica iznad "praga za alarmiranje" od 175 miligrama po kubnom metru.

Prema saopštenju Vlade, ministarstva za životnu sredinu i za zdravlje treba da preporuče poslodavcima da oslobode radnih obaveza trudnice i osobe starije od 60 godina, kao i hronične bolesnike. Poslodavci treba i da reorganiziju radno vreme i da radnici koji rade na otvorenom rade samo od 11.00 do 17.00.

Merama u slučaju enormnog zagađenja se preporučuje da se ne organizuju sportska takmičenja i druge kulturne manifestacije na otvorenom, kao i da se obezbede uslovi za pojačanu aktivnost službi hitne pomoći.

Vlada Severne Makedonije je zadužila sve organe državne uprave, agencije, fondove, biroe, zavode, javna preduzeća u državnom vlasništvu i jedinice lokalne samouprave da do 50 odsto smanje upotrebu službenih vozila.

Najavljena je i pojačana kontrola industrijskih pogona, a data su i uputstva građevinskim kompanijama da smanje zagađenje i prašinu pri radovima.

strana 1 od 167 idi na stranu