Šta hrvatska vlada kaže o holokaustu, Aušvicu i Jasenovcu

Zagreb -- Na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta hrvatska vlada se pridružila obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja najvećeg nacističkog logora Aušvic-Birkenaua

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ibreakstock
Ilustracija: Depositphotos/ibreakstock

Hrvatska vlada je poslala poruku da se toga dana treba prisetiti i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojem su, kako se navodi, ubijene hiljade pripadnika jevrejskih i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata.

"Kao što je tragedija nacističkog logora Aušvic-Birkenau prekretnica u našoj zajedničkoj evropskoj istoriji i kao što je sećanje na tu tragediju deo evropskog identiteta, tako je i Jasenovac bolan i tragičan deo hrvatske istorije, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina deo su naše kulture sećanja i zalog naše evropske budućnosti", navodi se u saopštenju hrvatske vlade.

Navodi se da milioni žrtava holokausta trajna su opomena čovečanstvu na katastrofalne posledice zločinačkih ideologija rasizma i antisemitizma, ali i obveza sadašnjim i budućim generacijama da grade društvo u kojem nema mesta isključivosti, netoleranciji i nasilju.

"Dužnu počast žrtvama holokausta, strašnom genocidu u kojem je ubijeno oko šest milona Jevreja, odajemo i svakom prilikom kada kao pojedinci ili kao zajednica ustanemo protiv bilo kojeg oblika diskriminacije i zauzmemo se za vrednosti ravnopravnosti i dijaloga", stoji u saopštenju.

Podsetivši sa primer 117 hrvatskih Pravednika koji su, kako se navodi, izložili vlastite živote da bi spašavali svoje sugrađane jevrejske vere, vlada ukazuje da svest i obrazovanje mladih o istorijskim strahotama , a posebno o holokaustu, ključno je za razumevanje uzroka i posledica najbolnijih događaja u evropskoj i svetskoj istoriji.

Navode i da je negiranje zločina negiranje čoveka i njegove ljudskosti.

"To je i negiranje svih evropskih vrednosti i temeljnih ljudskih prava. Neizreciva bol Aušvica i mnogih drugih nacističkih logora obvezuju nas da se svakim takvim pokušajima snažno odupremo", poručeno je iz hrvatske vlade.

strana 1 od 167 idi na stranu