Šta hrvatska vlada kaže o holokaustu, Aušvicu i Jasenovcu

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta hrvatska vlada se pridružila obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja najvećeg nacističkog logora Aušvic-Birkenaua

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.01.2020.

13:43

Šta hrvatska vlada kaže o holokaustu, Aušvicu i Jasenovcu
Ilustracija: Depositphotos/ibreakstock

Hrvatska vlada je poslala poruku da se toga dana treba prisetiti i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojem su, kako se navodi, ubijene hiljade pripadnika jevrejskih i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata.

"Kao što je tragedija nacističkog logora Aušvic-Birkenau prekretnica u našoj zajedničkoj evropskoj istoriji i kao što je sećanje na tu tragediju deo evropskog identiteta, tako je i Jasenovac bolan i tragičan deo hrvatske istorije, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina deo su naše kulture sećanja i zalog naše evropske budućnosti", navodi se u saopštenju hrvatske vlade.

Navodi se da milioni žrtava holokausta trajna su opomena čovečanstvu na katastrofalne posledice zločinačkih ideologija rasizma i antisemitizma, ali i obveza sadašnjim i budućim generacijama da grade društvo u kojem nema mesta isključivosti, netoleranciji i nasilju.

"Dužnu počast žrtvama holokausta, strašnom genocidu u kojem je ubijeno oko šest milona Jevreja, odajemo i svakom prilikom kada kao pojedinci ili kao zajednica ustanemo protiv bilo kojeg oblika diskriminacije i zauzmemo se za vrednosti ravnopravnosti i dijaloga", stoji u saopštenju.

Podsetivši sa primer 117 hrvatskih Pravednika koji su, kako se navodi, izložili vlastite živote da bi spašavali svoje sugrađane jevrejske vere, vlada ukazuje da svest i obrazovanje mladih o istorijskim strahotama , a posebno o holokaustu, ključno je za razumevanje uzroka i posledica najbolnijih događaja u evropskoj i svetskoj istoriji.

Navode i da je negiranje zločina negiranje čoveka i njegove ljudskosti.

"To je i negiranje svih evropskih vrednosti i temeljnih ljudskih prava. Neizreciva bol Aušvica i mnogih drugih nacističkih logora obvezuju nas da se svakim takvim pokušajima snažno odupremo", poručeno je iz hrvatske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: