Nesreća na Jadranu: Helikopter se srušio u more, ima mrtvih

Nedaleko od malog hrvatskog ostrva Zlarina u more je pao helikopter, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

11:44

Nesreća na Jadranu: Helikopter se srušio u more, ima mrtvih
Ilustracija: Depositphotos/ Vitalik Radko

Najmanje jedna osoba je poginula u padu vojnog helikoptera u more, kod Zlarina, piše lokalni portal Šibenik. Prema pisanju tog portala iz mora je izvučeno telo jedne osobe, dok se za drugim članom posade traga.

"Obaveštavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11.06 h primljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter", saopštila je policija, prenosi "Indeks"..

Odmah po dojavi na mesto događaja su upućena dva broda stanice pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih stanica, a o ovom događaju su obaveštene i sve druge službe - Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe. Nakon dolaska na mesto događaja o svim preduzetim merama i radnjama ćemo blagovremeno obavestiti javnost", objavila je policija.

Kako piše Šibenik.in, iz mora je izvučeno telo jedne osobe. Za drugim članom posade se traga. Na terenu su brojne službe.

Ministarstvo odbrane Hrvatske potvrdilo je da helikopter koji je pao u more između Zablaća i Zlarina pripada Vojsci Hrvatske.

Reč je, kako se navodi, o helikopteru tipa Kiowe OH-58 D, a nesreća se dogodila tokom trenažnog leta.

Helikopter je, dodaje se, pao u more pola sata nakon poletanja.

Ministarstvo je saopštilo da su preduzete sve mere i radnje radi pronalaska i spasavanja posade.

Za sada nema informacija o tome koliko se osoba nalazilo u helkopteru, preneli su hrvatski mediji.

Reč je o helikopterima koji su odnedavno u sastavu MORH-a, a Hrvatska vojska dobila ih je na poklon od SAD-a.

16 helikoptera donirani su 2015. godine jer su u SAD-u proglašeni vojnim viškom, navode mediji. Helikopter Kiowa, koji se jutros srušio u more kod Zlarina, u Hrvatskoj, nije imao neophodnu opromeu, što se zna već četiri godine, piše portal Index.

Prema saznanjima tog portala, reč je o vojnom helikopteru koji nije imao tzv. floating equipment, odnosno opremu za sletanje, odnosno plutanje na moru, iako to predstavlja određeni standard.

Helikopter, kako se navodi, nije imao skije, koje inače imaju svi MUP-ovi helikopteri.

Portal navodi da ministarstvo nikada nije kupilo skije, koje su inače bile naručene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: