"Verujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope"

Iako u većem delu Srbije pada kiša, a na planinama ima snega, koncentracija štetnih čestica i dalje je na visokom nivou.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

13:12

Ilustracija: Depositphotos/georgebravo

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za RTS da je promenom meteoroloških prilika otklonjena toplotna inverzija koja je, tokom dana, pri visokim temperaturama i vedrim noćima, održavala koncentraciju zagađujućih materija na visokom nivou.

"Vrlo važno je da je Vlada postavila problem zagađenja na najviši nivo agende i da će u narednom periodu, na srednjoročnom i dugoročnom planu biti mera u smislu prevencije i smanjenja zagađenja. Verujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope", istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, kada se govori o aero-zagađenju, mora se imati na umu i mikroklima i geografski položaj zemlje.

Na pitanje mogu li akutna rešenja da reše hronični problem, Radović navodi da u rešavanju problema zagađenja postoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere.

"One idu od modernizacije energetskih postrojenja do redukcije saobraćaja u urbanim sredinama. Povećanje energetske efikasnosti i modernizacija postrojenja su najvažnije mere, jer one znače redukciju fosilnih goriva", napomenuo je Radović.

Kretanje vazduha i eventualne snežne padavine u narednom periodu, kaže Radović, mogle bi da doprinesu daljem smanjenju zagađenja vazduha.

U prethodna dva dana vazduh u određenim delovima Beograda bio je veoma zagađen.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM-10 čestica u pojedinim delovima Beograda, Niša, Valjeva, Kosjerića, Novog Sada i dalje je na visokom nivou.

"Zagađenje nije na tom nivou da obustavi nastavu"

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da zagađenje vazduha u Beogradu nije na tom nivou da bi se obustavila nastava u školama i da o tome nisu ni razmišljali.

"Zagađenje nije na tom nivou da bi obustavili nastavu u školama. Ovo što se dešava u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani je ciklično i dešava se po nekoliko dana", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je podsetio da je u Vladi Srbije formirano Koordinaciono telo koje se bavi pitanjem zagađenja, koje dobija sve neophodne, naučne podatke i donosi zaključke. Ministarstvo bi se oglasilo, navodi, da je bilo potrebe za tim.

"Dali smo preporuku školama kada je magla, smog, da deca ne izlaze napolje već da ostanu u učionicama", naglasio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: