Poslednji bilans u Turskoj: Poginulo 38 osoba; Iz ruševina izvučene žive majka i ćerka FOTO

Žena i njeno dete izvučeni su živi ispod ruševina zgrade u provinciji Elazig, na istoku Turske, posle zemljotresa u kojem je poginulo najmanje 38 ljudi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.01.2020.

22:29

Poslednji bilans u Turskoj: Poginulo 38 osoba; Iz ruševina izvučene žive majka i ćerka FOTO
Izvlaèenje devojèice, Foto: Tanjug/Ankara Municipality Fire Department via AP

Zemljotres jačine 6,8 stepeni pogodio je u petak uveče istočni deo Turske - 34 osobe su poginule u provinciji Elazig, a četiri u susednoj provinciji Malatija.

Više od 1.600 ljudi je povredjeno, dok je sinoć 45 spaseno ispod ruševina.

Među njima su i 35-godišnja žena i njena dvogodišnja devojčica.

Spasiocima, koji su čuli njihove povike, trebalo je nekoliko sati da dopru do majke i deteta po temperaturi koja se spustila na četiri stepena ispod nule.

"Čujete li me? Dolazimo. Spasićemo vas", rekao je spasilac majci.

"Molim vas izvucite me, ne mogu više da izdržim. Izvucite moju ćerku, ništa sam bez svog deteta", odgovorila je majka, prenosi Rojters.

Kako se navodi, njen suprug je poginuo u zemljotresu.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je u Elazigu, na oko 550 kilometara istočno od Ankare, izjavio je da se akcija spasavanja privodi kraju, kao i da se i dalje registruju naknadni potresi.

Prema rečima ministra zdravlja, Fahretina Kodže, 104 osobe su u bolnicama, od kojih je 13 na intenzivnoj nezi, ali niko nije u kritičnom stanju.

Sojlu je naveo da će svi pogodjeni zemljotresom početi od sutra da primaju materijalnu pomoć, dok su iz agencije za vanredne situacije upozorili gradjane koji su evakuisani iz zgrada, da se još ne vraćaju u domove zbog opasnosti od urušavanja.

Akcija spasavanja i izvlačenja preživelih iz ruševin od jutros je počela polako da se obustavlja, dan i po nakon razornog zemljotresa, a državna agencija za katastrofe saopštila je da su timovi i tokom noći radili na spasavanju 45 osoba koje su ostale zarobljene pod ruševinama, i to uz pomoć bušilica, mehanizacije, ali i ručno.

Nakon glavnog potresa, usledilo je više od 700 manjih.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: