Indija proslavlja Dan republike: 70 godina od uvođenja demokratije FOTO/VIDEO

Hiljade Indijaca prisustvovale su na jednom od glavnih bulevara u glavnom gradu Nju Delhiju vojnoj paradi kojom je obeležen Dan republike.

Izvor: B92

Nedelja, 26.01.2020.

13:07

Indija proslavlja Dan republike: 70 godina od uvođenja demokratije FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ HARISH TYAGI

Obeležena je i 70. godišnjica uvođenja demokratije u toj zemlji.

Tokom ceremonije, đaci, igrači narodnih igara, bataljoni policije i vojske promarširali su paradnom rutom, praćeni prikazom vojne opreme.

Na paradi je bilo i brojnih platformi na kojima je predstavljena velika kulturna raznolikost Indije, dok su muškarci, žene i deca u šarenim nošnjama igrali tradicionalne plesove.

Parada je trajala 90 minuta i prenošena je uživo preko televizije.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro bio je glavni gost na ovogodišnjoj proslavi. Njemu su predsednik Ram Nat Kovind i premijer Narendra Modi dodelili ceremonijalnu Počasnu gardu u predsedničkoj palati.

Bolsonaro se pridružio dvojici indijskih vođa dok je vojna parada prolazila kroz centralnu aveniju blizu predsedničke palate.

Pored učešća u proslavama, Bolsonarova poseta je namenjena i jačanju trgovine i investicionih veza između dve zemlje u nizu oblasti.
Premijer Indije Narendra Modi/ EPA-EFE/ HARISH TYAGI
Pre parade premijer Narendra Modi odao je počast palim borcima u novoizgrađenom Ratnom memorijalnom centru u Nju Delhiju.

Manje parade takođe su održane u glavnim gradovima indijskih država.

Policija je javila da su separatistički ekstremisti koji redovno bojkotuju proslavu Dana republike bacili pet bombi u istočnoj državi Asam. Niko nije povređen, navela je policija.
EPA-EFE/ HARISH TYAGI

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: