Nepriznata CPC: Pravoslavne svetinje ne pripadaju SPC, već državi; litije anticrnogorska ikonografija

Nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva tvrdi da pravoslavne svetinje u Crnoj Gori ne pripadaju SPC, već državi Crnoj Cori.

Izvor: B92

Nedelja, 26.01.2020.

19:56

Nepriznata CPC: Pravoslavne svetinje ne pripadaju SPC, već državi; litije anticrnogorska ikonografija
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

Ocenjuju da litije SPC u Crnoj Gori imaju isključivo političku svrhu "poništenja suverene crnogorske države".

Kako prenosi RTCG, iz CPC ocenjuju da su litije SPC "umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju" i da ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države.

Iz CPC su kazali da se, iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, sada organizuju i u nepraznične dane, čime, kako tvrde, SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj.

Nekanonska CPC smatra "da je SPC politička organizacija, čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje 'Velike Srbije'".

"Umesto hriščanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nisu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već državi Crnoj Gori", tvrde iz nekakonske CPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: