Prekrečena trobojka u Podgorici; Uhapšeno 10 osoba

U podgoričkom naselju Zlatica u subotu uveče je, nakon incidenta, mural trobojke ipak prekrečen od strane komunalne policije.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.01.2020.

08:55

Prekrečena trobojka u Podgorici; Uhapšeno 10 osoba

Policija je okupljenima prethodno izdala naređenje da se raziđu, a građani su formirali "živi zid" oko murala, prenose podgoričke "Vijesti".

Kada su komunalni policajci, okruženi službenicima Uprave policije, pristupili muralu građani su počeli da ispaljuju vatromet u njihovom pravcu i da ih gađaju kamenicama, na šta je policija odgovorila suzavcem.

Okupljeni su oko 22.00 počeli da se razilaze, posle novog apela policije.

Kako je preneo portal IN4S, veliki broj mladih je branio trobojku na muralu, tvrdeći da je u pitanju trobojka kraljevine Crne Gore i da je zaštićena zakonom.

Crnogorska policija je saopštila da je uhapšeno deset osoba, a da su tri policajca povređena tokom sinoćnjeg incidenta.

Policija je upotrebila biber sprej i suzavac, navodi se u saopštenju i dodaje da su policajci pokazali visok stepen tolerancije i pozivali više puta građane da omoguće nadležnim službama da sprovedu radnje iz svoje nadležnosti. "

"U tim incidentima građani su oštetili i osam vozila u vlasništvu Uprave policije", navela je policija i dodala da je zbog narušavanja javnog reda i mira u službene prostorije Centra bezbednosti Podgorica dovedeno je 13 lica.

"Nakon prikupljenih obaveštenja tri lica su puštena, osmoro ih je zadržano zbog sumnje da su počinili krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvrari, a dvoje zbog sumnje da su počinili krivično delo pozivanja na otpor", navodi se u saopštenju.

U toku je preduzimanje mera i radnji u cilju identifikacije drugih učesnika u ovom incidentu dok je određeni broj lica poznat i potražuje se, navela je policija i dodala da su komunalne službe tokom noći vratile izgled javne površine u prethodno stanje.

"Uprava policije poziva gradane da se prilikom javnih okupljanja uzdrže od izazivanja incidenata, nećemo dozvoliti narušavanje javnog reda i mira a svi izgrednici će biti procesuirani. Svi događaji ove vrste će biti snimani shodno zakonskim propisima a na napade na policijske službenike ćemo odgovoriti energično", navodi se u saopštenju policije.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović zamolio je ljude koji farbaju podgoričke zidove trobojkom da izbegavaju sukob sa policijom, jer su policajci njihova braća.

"Molim mlade ljude koji farbaju podgoričke zidove trobojkom, i kojima je u srcu i stara i sadašnja Crna Gora, da po svaku cenu izbegavaju sukobe sa policijom, jer su policajci njihova braća. Kako je reč o rodoljubivoj i maštovitoj omladini pretpostavljam da su mnogi od njih učesnici naših litija. To je samo dodatni razlog da se izbegava svako nasilje, jer naše crkvene litije nose duh molitve i nenasilja čak i onda kad se litijski hod za taj dan završi", rekao je on za Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: