SAD podržavaju Bugrasku akciju protiv ruskih špijuna

SAD su izrazile snažnu podršku Bugarskoj nakon što su tamošnje vlasti optužile tri ruska državljanina za pokušaj ubistva.

Izvor: Beta

Subota, 25.01.2020.

17:20

SAD podržavaju Bugrasku akciju protiv ruskih špijuna
Getty images/Sean Gallup

Bugarska je i zbog navodnog špijuniranja proterale dvojicu ruskih diplomata

Američka ambasada u Sofiji je saopštila da "pohvaljuje nedavne korake bugarske vlade u odbrani nezavisnosti i suvereniteta zemlje od malignih uticaja".

Takođe je navedeno da je bugarska vlada priložila dokaze da je Rusija podržavala "zlonamerne aktivnosti" u Bugarskoj tokom više godina i da su ruski agenti odgovorni za slučaj trovanja u Bugarskoj bili umešani u slične slučajeve širom Evrope.

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva je juče rekla da će dvojica diplomata optuženih za špijunažu biti proglašeni nepoželjnim osobama i proterani.

Njih od optužnica štiti diplomatski imunitet.

Tužilaštvo tvrdi da su te diplomate prikupljale informacije o bugarskim izborima i energetskoj bezbednosti.

Dan ranije, bugarske vlasti su optužile tri ruska državljanina da su 2015. otrovom nalik na fosfor pokušli da ubiju vlasnika bugarske fabrike za proizvodnju oružja, njegovog sina i jednog zaposlenog u fabrici.

Za trojicom Rusa su izdati evropski nalozi za hapšenje.

"Podržavamo dugoročne napore službi uključenih u istragu i otkrivanje kršenja bugarskog zakona. Bugarska je snažan saveznik u NATO i partner kao deo EU i ima neotudjivo pravo da definiše sopstvenu budućnost", navela je američka ambasada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: