Poljska optužuje EU za dvostruke standarde

Poljska je optužila Evropsku uniju da sprovodi politiku dvostrukih standarda zbog kritika Brisela povodom novog zakona o pravosuđu.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.01.2020.

13:25

Poljska optužuje EU za dvostruke standarde
Getty images/Omar Marques

Spornim zakonom se dozvoljava otpuštanje sudija koje su kritične prema vladinim reformama pravosuđa.

Dan nakon što je Evropska komisija saopštila da je "veoma zabrinuta" zbog stanja vladavine prava u Poljskoj, zamenik ministra inostranih poslova Poljske Pavel Jablonski je taj stav ocenio kao "vrlo ozbiljnu nedoslednost".

Njegova ocena se odnosi na preporuku Evropske komisije s kraja 2017. godine, u kojoj je izvršno telo EU pozvalo poljske vlasti da se "uzdrže od akcija i saopštenja koji bi mogli da dalje potkopaju legitimitet Vrhovnog suda, ostalih sudova i sudija, pojedinačno ili kolektivno, ili pravosuđe u celini".

Evropska komisija zatražila je juče od najvišeg suda EU da "zamrzne" novi poljski zakon kojim se dozvoljava otpuštanje sudija koji su kritični prema vladinim reformama pravosuđa.

Zakon je u četvrtak usvojen u donjem domu poljskog parlamenta, u kojem većinu čine poslanici evroskeptične vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), koja se razilazi sa EU po velikom broju pitanja od kada je došla na vlast 2015. godine.

Prethodno je gornji dom, Senat, u kojem dominira opozicija, odbacio predlog novog zakona koji bi omogućio da sudije koje kritikuju vladine reforme budu "disciplinovane".

Evropska komisija, telo koje štiti zakonodavstvo EU koje ima preimućstvo nad zakonima zemalja članica, saopštila je da je nekoliko puta upozorila Varšavu da se novim zakonom krši nezavisnost pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: