"Ožiljak na Rusiji i Ukrajini je neizbrisiv, ali zbog miliona Ukrajinaca dužni smo da vratimo te teritorije"

Sukob u Donbasu će ostaviti neizbrisive posledice na Moskvu i Kijev, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

"Osećam da je to velika nesreća, koja će zauvek ostati. Zauvek će ostaviti ožiljak na Ukrajini i Rusiji. Uopšte nisam siguran da će taj ožiljak zarasti", rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je napomenuo da su se odnosi dveju zemalja, koji su se ranije pogoršali, pomerili s mrtve tačke i da su obe strane zainteresovane za uspostavljanje dijaloga. Prema njegovom mišljenju, bez "vraćanja" Krima Ukrajini sukob se ne može rešiti.

"Tamo se nalazi nekoliko miliona Ukrajinaca. Zbog toga smo mi, naravno, dužni da vratimo te teritorije", rekao je Zelenski.

Odnosi Moskve i Kijeva su se pogoršali 2014. godine posle ulaska Krima u sastav Rusije. Pored toga, na proleće te iste godine ukrajinske vlasti su započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa LNR i DNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima je do sada stradalo oko 13.000 ljudi, piše Sputnjik.

strana 1 od 573 idi na stranu