Pompeo naredne nedelje u Londonu i Kijevu

Majk Pompeo će naredne nedelje posetiti Veliku Britaniju uoči Bregzita i Ukrajinu usred procesa opoziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

20:27

Pompeo naredne nedelje u Londonu i Kijevu
Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Pompeo u sredu stiže u London, gde će britanskom premijeru Borisu Džonsonu ponovo potvrditi "specijalne američko-britanske veze" i razgovaraće o produbljenju trgovinskih veza nakon što Velika Britanija izađe iz članstva u Evropskoj uniji (EU), saopštio je Stejt department.

Tramp podržava Bregzit, a britanskom premijeru je ranije obećao "ogroman" i "veličanstven" bilateralni trgovinski sporazum.

Pompeo posle Londona putuje u Kijev, gde će ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom ponoviti "američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ta poseta je bila predviđena početkom januara ali je odložena zbog tadašnjih tenzija na Bliskom istoku.

Pompeo će boraviti u Kijevu 30. i 31. januara usred procesa opoziva američkog predsednika. Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog protivnika, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Američki ministar će potom 1. februara posetiti Minsk, gde će se sastati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Pompeo će još posetiti Kazahstan i Uzbekistan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: