Nacističke oznake osvanule na vratima čuvene pripadnice antifašističkog pokreta

Na vratima kuće preminule pripadnice italijanskog antifašističkog otpora Lidije Bečarije Rolfi tokom noći je ispisana antisemitska poruka,

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

17:50

Nacističke oznake osvanule na vratima čuvene pripadnice antifašističkog pokreta
Getty images/Uriel Sinai

"Juden Hier", što na nemačkom znači "Jevreji ovde", zajedno sa Davidovom zvezdom ispisano je crnom farbom na vratima kuće u gradu Mondovi u kojoj je Lidija Bečarija Rolfi, koja je preživela nacistički koncentracioni logor, živela do svoje smrti 1996. godine.

Njen sin Aldo Rolfi, koji sada tu živi, prijavio je incident policiji.

Istoričar sa Univerziteta u Torinu Bruno Maida napisao je na Fejsbuku da je do incidenta došlo nakon što je lokalni list objavio članak Alda Rolfija koji se seća svoje majke. Naslov članka je: "Sećanje raste, ali i antisemitizam: Reči Lidije Rolfi predviđale su današnje teme''.

Dnevnik "Korijere dela sera" izvestio je da je i na bočnoj strani bazilike u gradu Andrija, na jugu Italije, iscrtan kukasti krst.

List je objavio sliku kukastog krsta koja je iscrtana sinoć.

Svastika je danas uklonjena, a biskup Luiđi Mansi je rekao da je pojava nacističkog simbola zabrinjavajuća i pozvao ljude da otvore oči pre nego što bude prekasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: