Soros obećao milijardu dolara u borbi protiv diktatora

Džordž Soros obećao je milijardu dolara u borbi protiv diktatora, pritom kritikujući lidere SAD, Rusije i Kine

Izvor: Beta

Petak, 24.01.2020.

15:00

Soros obećao milijardu dolara u borbi protiv diktatora
Getty Images/Sean Gallup

Novac će biti iskorišćen za stvaranje nove univerzitetske mreže kako bi se pomoglo civilnom društvu u svetu u kojem vladaju "potencijalni i stvarni diktatori"

Na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, 89-godišnji milijarder rekao je novinarima da će taj napor biti "najvažniji i najuporniji projekat" njegovog života, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Soros je kazao da će njegov novi projekat, nazvan Univerzitetska mreža otvorenog društva, biti međunarodna platforma za podučavanje i istraživanje kojoj će moći da se pridruže postojeći univerziteti širom sveta.

Naveo je da će nastojati da dođe do "mesta kojima je potrebno visokokvalitetno obrazovanje i do zanemarenih populacija" kao što su izbeglice, zatvorenici, Romi i drugi raseljeni narodi poput muslimanske manjine Rohingja u Burmi.

Soros je izrazio žaljenje što su najveće svetske sile, SAD, Kina i Rusija "u rukama potencijalnih ili stvarnih diktatora, a redovi autoritarnih vladara nastavljaju da rastu".

Za predsednika SAD Donalda Trampa rekao je da je "prevarant", "krajnji narcis" i "negator klimatskih promena". Napao je i njegovu ekonomsku politiku, ocenivši da je "uspeo da pregreje ionako uspešnu ekonomiju" i dodao da "pregrejana ekonomija ne može predugo da se zadrži na tački ključanja".

Soros je za kineskog predsednika Si Đinpinga kazao da je skoncentrisao vlast oko sebe, pokušavajući da stvori "novi tip autoritarnog sistema i novi tip ljudskog bića koji je spreman da preda svoju ličnu autonomiju kako bi izbegao nevolje".

Ocenio je da je "najveći i najstrašniji pad" civilnog društva u svetu u Indiji, gde, kako je naveo, premijer Narendra Modi "stvara hinduističku nacionalističku državu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: