Novinar "Forbsa": Ako zarati, Amerika će izgubiti

Sjedinjene Američke Države rizikuju da izgube u mogućem vojnom sukobu u Evroaziji zbog stanja transportne flote, smatra novinar "Forbsa" Loren Tompson.

Izvor: Sputnjik

Petak, 24.01.2020.

09:45

Novinar
Getty images/ Lennart Preiss / Stringer

Tompson potkrepljuje svoje mišljenje činjenicama da bi Amerika u slučaju sukoba ratovala daleko od svojih obala, zbog čega bi na front morala da prebacuje vojsku, tehniku i naoružanje, što je veoma težak logistički zadatak, piše taj novinar, a prenosi Sputnjik.

Kako ističe, nije moguće prebacivati vojsku i opremu vazdušnim transportom zbog težine tereta. U tom slučaju, Amerika bi 90 odsto svih sredstava morala da doprema morem.

Međutim, Tompson napominje da su svi transportni brodovi SAD ozbiljno zastareli, a za izvršavanje zadataka je spremno svega 40 odsto brodova.

Komanda Američke ratne mornarice pokušava da popravi situaciju razmeštanjem Ro-Ro brodova (brod za prevoz tereta i putnika sa točkovima) sa opremom odmah pored "potencijalnih oblasti ratnih dejstava".

U slučaju rata, Ratna mornarica SAD imaće dozvolu da koristi civilne brodove. Međutim, ni na taj način Amerika neće rešiti problem sa snabdevanjem vojske, smatra Tompson.

Prema njegovom mišljenju, "najspremnije kopnene snage na svetu" mogu kasno stupiti u konflikt ili izgubiti sposobnost efikasne borbe zbog nedostatka morskog transporta.

Američki novinar je uveren da neprijatelji Amerike odlično znaju za tu njenu slabost.

"Još gore je što je Rusija počela aktivno da održava vojne vežbe podmorničke flote u Atlantskom okeanu, što ukazuje na to da u slučaju sukoba Istoka i Zapada ne bi svi transportni brodovi stigli do cilja“, ističe novinar.

Zbog svega navedenog, Amerika rizikuje da izgubi u mogućem ratu u Evroaziji, zaključuje Tompson.

On je istovremeno apelovao na američki Kongres da što pre započne sa modernizacijom postojećih transportnih brodova i kupovinom novih. U suprotnom, Amerika neće biti spremna za "vanredne situacije do kojih će neminovno doći u najbližoj budućnosti", upozorava Tompson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: