"Ne prihvatam povlačenje jednakosti između taksi i kampanje povlačenja priznanja Kosova"

Vučić izjavio da ne prihvata povlačenje jednakosti između nelegalnog uvođenja taksi na srpsku robu i kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

11:23

Foto: Tanjug/AP photo Darko Vojinovic

"Imamo državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine. Oni žele što više priznanja, mi ne želimo i naš posao je da radimo na tome", rekao je Vučić posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom.

On je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji na pitanje šta je odgovorio na Grenelovu ponudu takse za prestanak povlačenja priznanja.

"Za mene to nije isto, jer su takse uvedene bez ikakvog razloga. Ne može da bude tante za kukuriku, kako se to u našem narodu kaže, nego mora tante za tante", rekao je Vučić. "Ponovio sam i Grenelu da smo mi imali stari predlog koji je bio fer, da napravimo pauzu, da Priština ukine takse, a mi da zaustavimo kampanju za povlačenja priznanja nezavisnosti. Rekao sam mu i danas da, ako će to da snizi tenzije u celom regionu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, ne možemo da radimo ako će posle toga iz Prištine da nam kažu sledeće nedelje, mi hoćemo u tu i tu međunarodnu organizaciju', jer mi moramo da radimo svoj posao", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da, ukoliko bi se izjednačile takse i povlačenja priznanja, ispalo bi da je Srbija kriva za takse a, kako je rekao, nismo ni za šta krivi.

"Ne zaboravite da Srbija nije uvodila takse Prištini ni 2008. i 2009. godine, kada su proglasili nezavisnost, a oni su nama uveli zato što se to svidelo jednom čoveku da poveća svoj rejting", konstatovao je Vučić.

On je ocenio da je Ričard Grenel, kako je rekao, bar fer, jer govori isto i u Beogradu i u Prištini, dok drugi izaslanici, naveo je, "jedno govore tamo, a drugo ovde".

Potom se ponovo osvrnuo na ponovno uvođenje avio linije Beograd - Priština, kao i planirano obnavljanje železničkog saobraćaja.

"Prvi put iskreno verujem u to da od ovoga možemo da imamo koristi svi. Zato tome pristupam sa velikom energijom i velikim entuzijazmom, jer od razvoja infrastrukture svi imaju koristi", naveo je predsednik Srbije i dodao da je u pripremama za potpisivanje Pisma o namerama za avio liniju Beograd - Priština bilo bezbroj komplikacija zbog kojih su se mučili premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vučić se na kraju još jednom zahvalio Grenelu na ogromnom trudu, uz primedbu da kod nas, Srba, nikad nije bilo lakih dana i situacija. "Ali, kao što je i Grenel rekao, moramo ekonomski da napredujemo i da guramo još jače", ponovio je on.

Predsednik je dodao i da je sa pažnjom pratio govor predsednika SAD Donalda Trampa u Davosu, koji je bio posvećen ekonomskim uspesima i rezultatima i tome šta je uradio za SAD.

"Tako ja želim da u zemlji koju volim najviše na svetu, iako nije velika kao Amerika, mogu da se pohvalim impresivnim rezultatima", završio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: