Nakon aviona i voz za Prištinu; Vučić: Pogledajte kako se Tramp borio da napravi dil s Kinom

Beograd -- Nakon razgovora sa izaslanikom američkog predsednika Ričardom Grenelom Vučić izjavio da su svi razgovori teški jer se uvek dođe do politike.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/nr
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/nr

"Želim da kažem građanima Srbije i svima u EU, i svetu, da smo imali veoma dobre razgovore koji su se ticali unapređenja životnog standarda ljudi, bolje ekonomske i infrastrukturne povezanosti, odnosima između Beograda i Prištine", kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, nema lakih razgovora, jer šta god da pokrenete dođete do politike.

"Grenel je na racionalan način, uz snažnu agendu, shvatio našu želju da napredujemo u odnosima i što je razumeo koje su potrebe Srbije i šta naši građani žele da vide i da Srbija bude poštovana, a ne ponižavana kao ranije", rekao je Vučić na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za unapređenje dijaloga Beograd i Prištine.

Vučić je novinarima rekao da je Grenelu govorio o problemima koje imamo od uvođenja takse ."Mi smo samo u jednoj godini 435 miliona evra izgubili. Zato sam zahvalan gospodinu Grenelu što je razumeo da se trudimo da imamo dogovore i prevazilazimo barijere. Pogledajte kako se Tramp borio da napravi dil sa Kinom, iako su tu odnosi drugačiji", rekao je Vučić.

Kazao je i da su on i Grenel razgovarali o daljem infrastrukturnom povezivanju Beograda i Prištine, najavljujući drumsko i železničko povezivanje. Međutim, dodao je i da je po tom pitanju neophodno ukinuti takse, jer bi bilo nemoguće svakom čoveku u vozu pregledati kese.

"Govorili smo i o onome što je Grenel rekao u Prištini, povlačenjima prznavanja Kosova. Rekao sam mu da smo nudili Prištini da napravimo pauzu u tome, ali Priština nije želela to da prihvati", rekao je on i dodao da već u ponedeljak specijalni izaslanik američkog predsednika organizuje sastanak sa ekspertima za železnicu i puteve.

"Biće, dakle, nastavljena bliska saradnja po tim ključnim pitanjima, koja ne idu na štetu nikome", rekao je Vučić i napomenuo da će svakako i tu biti pitanja koja nisu laka.

Kad je reč o avio-liniji Beograd–Priština, predstoje, kaže, tri ili četiri koraka, koji treba da budu simultani: "Da se upostavi kontakt između Kfora i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, pravljenje njihovog sporazuma, zatim leks specijalis u Narodnoj skupštini i sporazum sa Lufthanzom, koji potpisuje Direktorat", objasnio je Vučić.

Sličan postupak će biti napravljen i za železnicu, kako bi se olakšalo građanima. Kada se upostavi železnička linija i autoput, to će mnogo olakšati život za, na primer, 20.000 Srba u Gračanici, kao i za veliki broj Srba u Kosovskm pomoravlju, koji će imati najbržu vezu sa Nišem i Beogradom.

Dodao je da ne krije da treba da radimo sa Albancima, ali i da to treba da radimo zbog Srba na KiM. "Kao što smo spremni da radimo na usporavljanju veza između Vranja, Bujanovca, Preševa i mnogih drugih mesta, i u centralnoij Srbiji, gde ima dosta Albanaca. Nemamo problem sa tim", zaključio je Vučić.

strana 1 od 95 idi na stranu