Amfilohije o raskolu i najgnusnijoj laži

Raskol u SPC zbog politike prema Kosovu ne postoji, a pitanje Kosova i opstanka crkve i naroda tamo nije jednostavno, kaže Amfilohije.

Izvor: Vijesti, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao i da što se stava SPC i njenog Sabora o Kosovu tiče - on je jedinstven i kristalno jasan.

Mitropolit je u opširnom intervjuu za podgoričke Vijesti rekao da ne smatra da se u Srbiji vodi kampanja protiv njega i objašnjava da srpske vladike polemišu, kao i da “među svetima ima poneka gorka reč”.

"Ne bih rekao da se vodi neka naročita kampanja protiv mene, pogotovo bi tako nešto bilo teško vezati za Srbiju. Srbija, sa Beogradom, Kosovom, valjevskim krajem, Banatom i mnogim drugim oblastima u kojima sam proveo značajan deo života, i za čije sam svetinje vezan - to je moja kuća", kaže mitropolit Amfilohije i dodao da je to uvek bila i danas je.

Ističe da još često tamo rado odlazi i intenzivno sarađuje ne samo sa patrijarhom i Svetim sinodom kao mitorpolit SPC, nego i sa drugim duhovnim i dobrim ljudima.

Govoreći o Zakonu o veroispovesti, Amfilohije smatra da je premijer Duško Marković imao istorijsku priliku da u noći donošenja tog zakona "iskorači iz partijske senke", ali da je očigledno da, kako kaže, "potpredsednik ima predsednika, koji radi nešto što nijedan normalan političar u Evropi ne radi".

Mitropolit tvrdi da nikada nije imao ponudu crnogorskih vlasti da odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku od Beogradske patrijaršije, niti bi ikada bio učesnik takvih pregovora.

Negirao je i da je uz prećutnu sglasnost ove vlasti od 2000. godine uknjižen najveći deo imovine MCP.

"Većina crkvenog vlasništva - kako crkvene zemlje tako i crkvenih objekata - uknjiženo je u zemljišne knjige, po zakonu ove ili prethodnih država, mnogo pre tog vremena...", rekao je, uz ocenu da je to jedna od najvećih dezinformacija koje je lansirala crnogorska vlada.

Priče iz vlasti o navodnoj nepravilnoj uknjižbi crkava, mitropolit kaže doživljava kao "najgnusniju laž", koju potom zdravo za gotovo prenose neupućeni ljudi i mediji.

"Tvrdim da je danas teško naći u Crnoj Gori dokumentovaniju validnost uknjiženja od one koju mi imamo baš za te objekte i imovinu."

Prema rečima mitropolita, domovina se brani poštovanjem pravnog poretka, a ovo što su sad izglasali upravo je, kako kaže, prava bomba u pravni poredak Crne Gore, a sve u ime zaokruženja, navodno, ”crnogorskog identiteta”.

"Nikad ga nisam podržao, niti u njemu i njegovoj politici vidim nešto što bi predstavljalo, makar i posredno, interese za crkvu pa ni za državu. On je jedno vreme bio poznat i prepoznat kao otpadnik od politike Slobodana Miloševića, politike koja nije donela dobra ni crkvi, ni narodu. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će takav čovek stati na vrh jedne politike koja je po tiraniji i jednoumlju izgleda gora od Miloševićeve", rekao je Amfilohije na pitanje kako gleda na Đukanovića koji mu je nekada ljubio ruku i krst, i kog je vodio kod patrijarha Pavla.

strana 1 od 167 idi na stranu