Putin: Na okupiranim teritorijama Sovjetskog saveza ubijeno je najviše Jevreja

Predsednik Rusije rekao je da su nacistički zločini protiv Jevreja u vreme Drugog svetskog rata neke od najcrnjih i najsramnijih stranica svetske istorije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/ABIR SULTAN
EPA/ABIR SULTAN

Putin je dodao da su nemački nacisti u svojim zločinima imali pomoćnike u mnogim zemljama Evrope.

Nastupajući na forumu „Čuvamo sećanje o Holokaustu, borimo se protiv antisemitizma“ u Jerusalimu, Putin je naveo da će se 27. januara navršiti 75 godina od dana kada je oslobođen Aušvic, u kom su "poginule stotine i stotine hiljada ljudi raznih nacionalnosti, a među njima više od pedeset odsto Jevreja", navodi Sputnjik.

„Zločini koje su izvršili nacisti, njihovo promišljeno, isplanirano, kako su oni govorili, ’konačno rešenje jevrejskog pitanja‘ — to je, poštovane kolege, jedna od najcrnjih i najsramnijih stranica najnovije svetske istorije“, izjavio je Putin.

On je, takođe, podsetio da su „u tom zločinu bili saučesnici, pomoćnici“.

„U surovosti su često prevazilazili svoje gospodare. Fabrike smrti, koncentracione logore, vodili su ne samo nacisti, nego i njihovi pomoćnici iz mnogih zemalja Evrope. Na okupiranim teritorijama Sovjetskog saveza, gde su radili ti banditi, bilo je ubijeno najviše Jevreja“, rekao je ruski predsednik.

Peti svetski forum sećanja na Holokaust posvećen je 75. godišnjici oslobođenja nacističkog koncentracionog logora „Aušvic“. Logor je oslobodila sovjetska vojska 23. januara 1945. godine.

Na skup su pozvane delegacije iz više desetina zemalja.

strana 1 od 573 idi na stranu