Netanjahu pozvao lidere da se suprotstave najantisemitskijem režimu na svetu

Premijer Izraela izrazio je zabrinutost zato što svetski lideri još nisu stvorili "ujedinjen stav protiv režima koji je najantisemitskiji na planeti".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

15:30

Netanjahu pozvao lidere da se suprotstave najantisemitskijem režimu na svetu
EPA/ ALEXEY NIKOLSKY

Netanjahu je time aludirao na Iran.

"Izrael zahvaljuje predsedniku Donaldu Trampu i potpredsedniku Majku Pensu za suprotstavljanje tiranima Teherana koji prete stabilnosti Bliskog istoka i celog sveta", rekao je on, dodavši da poziva "sve vlade da učine svaki napor da se suprotstave Iranu".

Netanjahu je to rekao je skupu u Jerusalimu organizovanom u sklopu sećanja na Holokaust i borbu protiv atnisemitizma kojoj prisustvuju desetine svetskih lidera, preneli su izraelski mediji.

Izraelski premijer je Iran, koji Izrael već dugo smatra svojom najvećom pretnjom, uporedio sa nacističkom Nemačkom.

Osnivač Svetskog foruma Holokausta Moše Kantor je govoreći posle Netanjahua pozvao okupljene da rade zajedno na zaustavljanju rasta antisemitizma.

"Ko bi mogao da zamisli da će se samo 75 godina posle Holokausta, Jevreji ponovo plašiti da hodaju ulicama Evrope noseći jevrejske simbole=", rekao je Kantor, koji je predsednik Evropskog jevrejskog kongresa.

"Ko bi mogao da zamisli da će sinagoge ponovo biti napadnute i groblja oskrnavljena i čak uništena?", dodao je on i pozvao na bolje obrazovanje stanovnika o opasnosti od antisemitizma i rasizma i usvajanje i primenu zakona protiv zločina mržnje.

On je rekao da se antisemitizam može izjednačiti s ekstremizmom pa čak i terorizmom, jer će "u protivnom biti suviše kasno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: