"Ne smemo ni za sekund zamagliti žrtvovanje bivšeg Sovjetskog saveza"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je žrtvovanje i doprinos Sovjeta u Drugom svetskom ratu ne bi trebalo umanjivati.

Izvor: Beta, Beta/AP

Četvrtak, 23.01.2020.

13:55

EPA-EFE/ MARC ISRAEL SELLEM/POOL

On je to rekao na ceremoniji otvaranja spomenika u Jerusalimu posvećenom opsadi Lenjingrada koja je trajala 900 dana.

Netanjahu je podsetio da su milioni stanovnika Sovjetskog saveza ubijeni u tom ratu.

"Ne smemo ni za jedan sekund zamagliti žrtvovanje i doprinos bivšeg Sovjetskog saveza u pobeđivanju nacističkog monstruma", rekao je izraelski premijer.

Spomenik je otkriven pre skupa svetskih lidera u Memorijalnom centru Jad Vašem u znak sećanja na Holokaust i oslobođanje logora smrti Aušvic.

Nad tim događajem nadvila se senka nesporazuma oko uloge pojedinih zemalja u ratu.

Predsednik Poljske Andžej Duda bojkotuje komemoraciju u znak protesta što je centralna uloga data predsedniku Rusije Vladimira Putinu, kome zamera da je nefer optužuje za početak Drugog svetskog rata.

Putin: Crvena armija dala veliki doprinos pobedi nad nacistima

Izraelski i ruski zvaničnici prisustvovali su danas u Jerusalimu otkrivanju spomenika žrtvama nacističke opsade Lenjingrada koja je trajala gotovo 900 dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je gost na ceremoniji održanoj uoči velikog današnjeg skupa posvećenog sećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitzma, navodi Asošiejted pres.

Lenjingrad, današnji Sankt Peterburg, Putinov je rodni grad.

Putin se ranije danas sastao s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i označio Holokaust "zajedničkom tragedijom" jer je, kako je rekao, "40 odsto Jevreja ubijenih u Drugom svetskom ratu bilo iz Sovjetskog saveza", preneli su izraelski mediji.

Lider Rusije je rekao i da "Crvena armija nije samo oslobodila (logor smrti) Aušvic, već je dala i veliki doprinos pobedi nad nacistima".

Asošiejted pres navodi da Putin vodi kampanju kako bi umanjio značaj predratnog pakta Sovjetskog saveza i nacističke Nemačke i umesto toga se fokusira na ulogu sovjetske vojske u pobedi nad nacistima.

Američka agencija dodaje da istoričari kažu da je od šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili oko milion bilo iz Sovjetskog saveza, i da se čini da je Putin, kada je govorio o procentu ubijenih sovjetskih Jevreja, dodao 1,5 milion jevrejskih žrtava iz evropskih područja okupiranih od Sovjetskog saveza na osnovu pakta s nacistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: