I haos je krenuo: Drugi kineski grad pod karantinom

Nakon kineskog grada Vuhana, koji je sa svojih 11 miliona stanovnika stavljen u karatnin zbog novog smrtonosnog virusa, i drugi grad će zadesiti ista odluka.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STRINGER CHINA OUT
EPA-EFE/STRINGER CHINA OUT

Do sada je, prema najnovijim informacijama, od korona virusa, koji je počeo da se širi Kinom, ali i okolnim zemljama upravo iz Vuhana, umrlo 25 osoba, dok je skoro 600 zaraženo. Svetska zdravstvena ustanova danas odlučuje da li će proglasiti svetsku opasnost.

Zbog izbijanja epidemije kineski grad Vuhan je u karantinu. Obustavljeni su vazdušni, železnički i drumski saobraćaj koji vode ka tom gradu, ali i iz njega. Zvaničnici su stanovnicima savetovali da ne izlaze iz grada, a ostalim stanovnicima Kine da u taj region ne putuju.

BBC javlja da su kineske vlasti donele odluku da se i drugi grad Huangang stavi pod karantin, a odluka će, kako tvrdi britanski javni servis, biti uskoro i zvanično saopštena. Taj grad nalazi se šezdesetak kilometara od Vuhana i u njemu živi oko šest miliona ljudi.

U međuvremenu naučnici sumnjaju da je uzrok zaraze zmija otrovnica, odnosno vrsta kobre, koja se sa ostalim životinjama prodavala na lokalnoj pijaci, čiji su radnici prvi oboleli.

Takođe, ono zbog čega najviše strahuju je da bi virus mogao da mutira i još brže da se širi.

strana 1 od 573 idi na stranu