Apokaliptične scene: 11 miliona u karantinu, dezinfikovanje grada, otimanje hrane, maske, maske, maske VIDEO

U Kini su zatvorili grad Vuhan, žarište smrtonosne bolesti, koju izaziva nova vrsta korona virusa.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 23.01.2020.

11:44

Apokaliptične scene: 11 miliona u karantinu, dezinfikovanje grada, otimanje hrane, maske, maske, maske VIDEO
Foto: Tanjug/AP/Emily Wang

Stanovnicima višemilionskog grada se ne preporučuje da napuštaju teritoriju Vuhana, javlja televizija "Zvezda".

U Vuhanu su privremeno obustavljeni letovi aviona, kao i linije autobusa, vozova, pa čak i metroa. U gradu je počela dezinfekcija ulica, koje ispiraju posebnim rastvorom.

U gradu su postavljeni i posebni šatori za izolaciju zaraženih pacijenata, u slučaju da se bolest masovno proširi. Na Tviteru je objavljen snimak na kome se vidi kako se stanovnici Vuhana otimaju za hranu u supermarketu pred zatvaranje grada. Objavljeni su i snimci pripadnika vojske i policije, koji su kao i svi drugi građani pod maskama. Prema poslednjim podacima, više od 570 osoba je zaraženo novim korona virusom, dok se broj mrtvih popeo na 25.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik bolesti korona virus 2019-nCoV.

Pojedini stručnjaci smatraju da novi virus nije opasan kao SARS, od koga je preminulo više od 700 osoba od 2012. godine.

Za sada ne postoji lek protiv korona virusa, čiji su simtpomi groznica, otežano disanje i kašalj, a može da izazove i upalu pluća.

Kineske vlasti još uvek ispituju šta je uzrok virusa, iako su potvrdile da je epidemija započela na pijaci u Vuhanu ilegalnim transakcijama sa divljim životinjama.

CNN piše kako je otkriveno da bi izvor novog korona virusa mogle biti zmije - kineska kobra i kineski krait. Opširnije o tome - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: