Grenel potvrdio: Od Prištine tražim - ukinite takse, odmah, a od Beograda... VIDEO

Priština -- Specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel izjavio da Priština mora da ukine takse, a da će od Beograda tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG / STR / bb
FOTO TANJUG / STR / bb

Pročitajte još i:

Grenel donosi zahtev Amerike, ali Vučić ima uslov?

Grenel inače sutra dolazi u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije.

On se danas u Prištini sastao s mandatarom za sastav nove kosovske vlade Aljbinom Kurtijem.

"Važno je da se nastavi dalje u ekonomskom razvoju, da takse uvećane za 100 odsto moraju biti uklonjene. To je jedina stvar koja mora biti uklonjena, a u isto vreme mora biti zaustavljena kampanja za povlačenje priznanja koju vodi Srbija", rekao je Grenel.

Američki diplomata u Berlinu je rekao da će i od drugih političkih predstavnika u Prištini, sa kojima će se sastati, tražiti da takse uvećane za sto odsto na robu iz Srbije i BiH budu ukinute.

Očekuje se da će se, nakon sastanka s Kurtijem, Grenel sastati i sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom.

On je rekao da je njegova misija isključivo posvećena ekonomskom razvoju i da takse moraju biti uklonjene da bi se dalje napredovalo.

Specijalni izaslanik američkog predsednika poruku o ukidanju takse preneo je sinoć i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Grenel sutra dolazi u Beograd, gde će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Grenel je ponovio da ga ne zanimaju unutrašnji problemi na kosovskoj teritoriji i da, kako je rekao, pokušava da ignoriše političke sukobe u vezi sa formiranjem prištinske vlade, kao i da ne želi u njima da učestvuje.

Pozvao je političke lidere Albanaca da poštuju zakone i da ne komentarišu razgovore o formiranju vlade u medijima.

Izaslanik američkog predsednika je rekao i da je Trampova administracija bila vrlo uspešna u dosadašnjem rastu kosovske ekonomije, kao i u pružanju pomoći preduzećima.

strana 1 od 95 idi na stranu