Reka ljudi u Podgorici - dosad najmasovnija litija FOTO/VIDEO

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i građani krenuli su od Hrama Hristovog Vaskrsenja u do sada najmasovniju litiju na ulicama Podgorice.

Izvor: Vijesti, Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Tanjug/Dusan Anicic/bb
Ilustracija: Tanjug/Dusan Anicic/bb

Pročitajte još:

Cetinjski manastir pun vernika, policija na oprezu FOTO

Prethodno se hiljadama građana ispred Sabornog hrama priključila litija koja je u 17 časova krenula iz manastira Uspenija presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori, kao i litija iz Lješanske nahije, iz Krusa, koju od 16 časova predvodi sveštenik Predrag Šćepanović.

Na litiju u glavnom gradu Crne Gore pristigle su i grupe građana koje su se takođe specijalno okupile iz raznih djelova grada Podgorice - Maslina, Konika, Starog aerodroma...

Molitvenu litiju ulicama Podgorice predvodi protosinđel Sergije Rekić, nastojatelj manastira Ostrog.

Pre polaska iz Donje Gorice prema Hramu Hristovog Vaskrsenja građanima je poručeno da su se skupili da posvedoče da hramovi nisu samo građevine i kulturna dobra, nego i izvori blagodati.

"Zato ih moramo sačuvati za pokoljenja", poručeno je učesnicima litije, uz molitvu da sve prođe mirno kao i do sada.

"Samo sloga svetinje spasava"

Litije i molebani u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti se od Božića održavaju četvrtkom i nedeljom.

Nekoliko hiljada građana Berana i danas je predvođeno crkvenim velikodostojnicima, prošetalo u mirnoj litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi. Policija je kao i ranije regulisala saobraćaj i omogućavala nesmetan prolazak na svim raskrsnicama.

Litiju je predvodio Nikola Knežević, obučen u crnogorsku narodnu nošnju, dok su za njim građani nosili veliki transparent sa natpisom "Berane je čvrste volje da sačuva bogomolje" koji je bio u znaku trobojke i crnogorskog i srpskog grba.

I u Andrijevici je oko 2.000 građana, noseći transparent "Samo sloga svetinje spasava" prošetalo u litiji od mosta na reci Zlorečici dužinom čitave varoši, do hrama u parku na Knjaževcu, gde je moleban služio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Dižući svoj glas protiv kontroverzbnog zakona, desetine hiljada vernika, građana Crne Gore i večeras su na ulicama širom zemlje ponavljali "Ne damo svetinje!".

Molebani i litije održani su i u Bijelom polju, Baru, Kotoru, Herceg Novom, Žabljaku, Pljevljima, Nikšiću...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu