Najnovija studija: Srbiji preti sudbina Turske

Proširenje EU na Balkan bilo je neizvesno i pre nego što nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

10:25

Najnovija studija: Srbiji preti sudbina Turske
EPA EFE MIKA SCHMIDT / POOL

Ukoliko ne bude izmenjena metodologija i tempo tog procesa, nijedna zapadnobalkanska država neće se pridružiti Uniji pre 2030, navodi se u najnovijoj studiji Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koju je preneo beogradski list "Danas".

U dokumentu se citira izjava bivšeg šefa nemačke diplomatije Joške Fišera, iz 2010. godine, koji je, upitan kakav će "oblik" imati EU u naredne dve decenije, odgovorio da "isključuje mogućnost proširenja na bilo koju balkansku zemlju do 2030“, uz argument: "Evropa se nalazi u stanju duboke bolesti… nacionalne pozicije širom EU, naprosto, suviše su različite."

Kako se zaključuje, aktuelna situacija pokazuje da je "Fišer imao kristalnu kuglu".

Prema mišljenju autora analize, zapadnobalkanskim državama preti opasnost od ponavljanja sudbine Turske "da se nikad ne pridruže Uniji".

U tom kontekstu, napominje se da je prošlo više od šest godina otkako je poslednja država postala članica EU, a to je Hrvatska.

Kada je o ostalima na Balkanu reč, ističe se da se Severna Makedonija prijavila za članstvo 2004, postala kandidat godinu danas kasnije, ali da još nije "otvorila" pregovore sa Briselom, da Crna Gora pregovara o pristupanju maltene osam godina, "čime je već nadmašila Hrvatsku".

Podjednako "deprimirajuća statistika" navedena je za Srbiju, koja je započela pregovore pre šest godina, a u međuvremenu zatvorila samo dva poglavlja, dok Albanija duže od decenije nastoji da dobije "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora, a Bosna nije postigla nikakav napredak od 2016, kada je predala kandidaturu.

Na kraju, napominje se da Kosovo nije ni moglo da se prijavi za članstvo, jer ga ne priznaju sve članice Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: