Trivan: Kada sledeći put bude zagađenje...

Kada se sledeći put dogodi zagađenje vazduha, gasiće se veliki zagađivači i biće preporuka da deca ne idu u školu, izjavio ministar Trivan za Nedeljnik.

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 23.01.2020.

11:42

Trivan: Kada sledeći put bude zagađenje...
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC / bb

Ministar za zaštitu zaštite životne sredine Goran Trivan je u intervjuu tom nedeljniku rekao da je kvalitet vazduha sve vreme isti i da to pokazuju zvanični podaci.

"Evo vam za Beograd podatak: u 2011. godini, imate 133 dana sa prekoračenjem granica dozvoljenih, a u 2018. imate 59 dana prekoračenja. Koga vi onda kritikujete? Hajde da se onda spustimo na zemlju i kažemo da sve to svakako nije dobro, i da počnemo da pravimo atmosferu gde svi zajedno nešto radimo", rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, na problemu rešenja zagađenja vazduha se radi već godinama.

"U čitavom svetu postoji problem kvaliteta vazduha, od razvijenih zemalja do ovih drugih. Ako uzmete statistike, svuda postoji isti problem. Tako da nismo izuzeti iz toga da je vazduh zagađen. Spadamo u regione koji imaju probleme sa ponekad većim stepenom zagađenosti. Balkan i Južna Evropa, čak i razvijene zemlje imaju isti problem, jedan je tehnologija, a drugi su mikroklimatski uslovi. Zavisi na kojem ste geografskom području, kakav je reljef, mikroklima, vetrovi i tehnologije, i kako se mi sami ponašamo. To su faktori koji planetarno neminovno utiču", rekao je ministar.

Na pitanje da li treba neko onda da nam se izvini za ovakav vazduh, on je rekao da smo "svi zajedno u tome".

"Izbegavam da često insistiram na tome da svako od nas pojedinačno kao građanin doprinosi zagađivanju vazduha. Jer tu uvek možemo da uđemo u pitanje kako se ponašamo lično, koliko štedimo struju, koji auto vozimo. To neću jer nije socijalno inteligentno, jer svi doprinosimo tome, i tu nema izvinjenja. To su klimatske promene i ovo što nam se dešava je posledica toga, i nema tu izvinjenja. Ne možete vi za godinu-dve dana da kao ministarstvo uradite epohalne stvari u tom smislu. Rekao sam vam: gasimo kotlarnice, pošumljavamo, propise ćemo podešavati, sve činimo… I ako nešto nismo uradili, tu se izvinjenjavamo", rekao je on.

Na pitanje kako bi on opisao šta se desilo prethodnih dana, on je rekao da postoji čitav niz faktora.

"Podigli smo svi zajedno mnjenje, mediji, mi i NVO. Svi smo postali osetljiviji. Imamo događaj da je poraslo zagađenje, a ja bih to vezao za novembar prošle godine. Godinama govorim da je jedan od faktora zagađenja saobraćaj. Studije, doktorati govore o tome, a fokus nam je na zimi, na termoelektranama i grejanju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: