Prve vojne vežbe Vojske Srbije s Belorusijom i Kinom

Beograd -- Vežba Vojske Srbije s Oružanim snagama Belorusije "Zajednički udar 2020" biće održana u septembru u Srbiji, piše Politika pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/PHILIPP GUELLAND
Ilustracija: EPA/PHILIPP GUELLAND

Reč je o prvoj bilateralnoj vojnoj vežbi, a scenario po kome će se odvijati, tačan broj učesnika i druga pitanja biće predmet razgovora na predstojećim takozvanim planskim konferencijama na kojima se planiraju detalji ovakvih aktivnosti, piše list.

Srbija i Belorusija, inače, imaju sve intenzivniju vojnu saradnju.

Već tradicionalno, svake godine održava se trilateralna rusko-belorusko-srpska vežba vazdušno-desantnih jedinica "Slovensko bratstvo", a ove godine održava se upravo u Belorusiji.

Tokom 2020. održaće se i prva srpsko-kineska vojna vežba. "Podaci o zajedničkoj vežbi sa Narodnooslobodilačkom armijom Kine, koja će biti izvedena kao vežba specijalnih jedinica dveju vojski, biće dostupni nakon završetka planiranja vežbe", kažu za Politiku u Ministarstvu odbrane.

Dakle biće to vežba specijalaca, verovatno slična onoj koju su nedavno izveli pripadnici policijskih elitnih jedinica Srbije i Kine u železari u Smederevu. Inače, i vojna saradnja s Kinom takođe je u usponu.

strana 1 od 105 idi na stranu