Makron pobesneo u Jerusalimu: Vikao i isterao izraelske policajce iz crkve VIDEO

Francuski predsednik Emanuel Makron izbacio je pripadnike izraelske policije iz crkve Svete Ane u starom delu Jerusalima.

Izvor: Tanjug, RT
Podeli
EPA/ YOAN VALAT
EPA/ YOAN VALAT

Crkva Svete Ane je izgrađena u 12. veku na mestu za koje su vitezovi krstaši verovali da je rodno mesto Device Marije. Crkva je postala ruina tokom Otomanske vlasti nad Palestinom. Konačno je vraćena Francuskoj nakon Krimskog rata kao poklon sultana Abdulmedžida I Napoleonu III, u znak zahvalnosti za pomoć u ratu.

Snimci incidenta prikazuju vidno ljutitog Makrona koji poziva na poštovanje pravila u crkvi koja je, po međunarodnim pravilima, francuska teritorija.

"Svi savršeno dobro znamo pravila. Ne sviđa mi se ono što ste uradili preda mnom. Izađite napolje", rekao je Makron, ali je ostalo nejasno šta je izazvalo njegovu oštru reakciju.

Na snimku se vidi kako se Makron obraća pripadnicima izraelske policije rečima da su odlično obavili posao u gradu i moli ih da poštuju pravila koja postoje vekovima, pa francuski mediji pretpostavljaju da je sam ulazak izraelskih bezbednjaka razlog njegovog negodovanja.

Sličan incident dogodio se 1996. godine prilikom posete tadašnjeg predsednik Francuske Žaka Širaka kada su pripadnici izraelskih snaga bezbednosti, koji su nosili oružje, sprečavali Palestince da priđu Širaku.

"Dosta mi je ovoga. Šta želite, da se vratim nazad u avion i odletim u Francusku? Da li to želite?", rekao je tada Širak izraelskoj policiji. Tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je povećano obezbeđenje nužno nakon ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina godinu dana ranije.

Makron u Jerusalimu učestvuje na Petom svetskom forumu o Holokaustu, koji se održava danas i sutra.

strana 1 od 573 idi na stranu