Rasistički ispad Salvinija: Da li je vaš sin diler droge?

Bolonja -- Italijanski političar Mateo Salvini izazvao je osudu javnosti, nakon što je zazvonio na interfon tunižanske porodice i pitao da li tu živi diler droge.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ MAURIZIO BRAMBATTI
EPA/ MAURIZIO BRAMBATTI

Video snimak više televizija pokazuje kako Salvini okružen novinarima zvoni na interfon tunižanske porodice i govori: "Dobro veče, gospodjo, da li je vaš sin diler?"

Nakon što je komunikacija iz stana prekinuta, Salvini je još nekoliko puta zvonio, ali odgovora nije bilo.

Incident se dogodio u radničkom naselju Pilastro sa visokom stopom kriminala.

Navodni diler, 17-godišnji mladić čiji su roditelji iz Tunisa, ali je rođen u Italiji, izjavio je da je potražio pravnu pomoć od lokalnog advokata Keti La Tore, koja je pokrenula kampanju protiv govora mržnje.

Salvinija, lidera anti-migrantske, evroskeptične Lige mnogi kritikuju zbog antimigrantske politike koju je vodio dok je bio ministar unutrašnjih poslova, uključujući zatvaranje italijanskih luka za spasilačke brodove koji prevozem igrante i ukaz o bezbednosti za koji krittičari tvrde da kriminalizuje migrante i ukida im određena prava.

Popularni di džej, pisac i glumac Fabio Volo ismejao je Salvinija, optuživši ga da "sme da krene samo na slabe". On je pozvao Salvinija da ode i pozvoni na vrata Kamore, napuljske mafije, ako ima hrabrosti. Voloova izjava postala je viralna, a mnogo ljudi se na druzštvenim mrežama saglasilo sa njim.

Zamenik predsednika parlamenta Tunisa Osama Sgajer ocenio je da je Salvini pokazao "rašističko i sramno ponašanje", koje podriva odnose između dve zemlje.

U odgovoru tunižanskom zvaničniku, Salvini je naveo da je "slušao krik bola majke hrabrost, koja je izgubila sina zbog droge".

Lider Lige nalazi se usred kampanje pred lokalne izbore u regiji Emilija Romanja, koji se održavaju u nedelju.

strana 1 od 573 idi na stranu