Žuta zastava na zgradi Predsedništva i u izraelskim medijima - Izraelci ganuti FOTO

Izraelski mediji preneli vest o žutoj zastavi na zgradi Predsedništva Srbije, kojom Beograd obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

09:59

Žuta zastava na zgradi Predsedništva i u izraelskim medijima - Izraelci ganuti FOTO
Screenshot/buducnostsrbijeav/Instagram

Zastava sa Davidovom zvezdom i rečju "Jude" (Jevrejin) istaknuta je da podseti na bedž sa žutom zvezdom koje su Jevreji bili primorani da nose za vreme holokausta. Pored te zastave na zgradi predsedništva je zastava Srbije, navodi Jevrejska telegrafska agencija.

Osim toga, ambasada Izraela u Beogradu je na svom Tviter nalogu prenela neke od naslova izraelske štampe a koji se tiču upravo odavanja počasti žrtvama holokausa.

Vučić je na Tviteru objavio sliku zastave uz potpis: "Ovaj znak bio je simbol pokušaja uništenja jevrejskog naroda od strane nacista. Danas je simbol časti. 75 godina kasnije. Nikada više".

Vučić će sutra prisustovati petom Svetskom forumu holokausta u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu. "Dirljiv gest predsednika Srbije", pišu izraelski mediji povodom isticanja zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva Srbije uoči obeležavanja Medjunarodnog dana sećanja na Holokaust.

Izraelska ambasada je na Tviteru objavila da su vodeći izraelski mediji preneli vest o žutoj zastavi na Andrićevom vencu i gestu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uoči posete Izraelu, gde će prisustvovati 5. svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma" i obeležavanju 75. godišnjice oslobodjenja Aušvica.

"Srpski predsednik predstavlja primer kako obeležiti sećanje na Holokaust", "Dirljiv gest predsednika Srbije", neki su od naslova izraelskih medija. "Džerusalem post" navodi da je žuta zastava sa Davidovom zvezdom istaknuta pored zastave Srbije iznad severnog ulaza u Novi dvor, sedištu predsednika Srbije.

Jevrejska telegrafska agencija, čiji tekst prenosi "Tajms ov Izrael", dodaje da je zastava sa rečju "Jude" (Jevrejin) istaknuta da podseti na bedž sa žutom zvezdom koje su Jevreji bili primorani da nose za vreme holokausta.

Izraelski mediji preneli su objavu predsednika Aleksandra Vučića na Tviteru u kojoj je, uz fotografiju zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva, napisao da je taj znak bio je simbol pokušaja uništenja jevrejskog naroda od strane nacista, a da je danas simbol časti. "75 godina kasnije. Nikada više", napisao je Vučić.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu retvitovao je Vučićev post i zahvalio predsedniku Srbije zbog postavljanja zastave sa Davidovom zvezdom za zgradi Predsedništva Srbije, navodeći da se raduje njihovom susretu u Jerusalimu.

I izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je na Tviteru zahvalio Vučiću na tom, kako je istakao, dirljivom gestu. Predsednik Vučić boraviće sutra u Jerusalimu, povodom održavanja 5. svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma", na kojem će učestvovati i brojni svetski zvaničnici.

Vučić će prisustvovati i ceremoniji obeležavanja 75. godišnjice oslobodjenja koncentracionog logora Aušvic, koja će biti održana u Memorijalnom centru Jad Vašem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: