Hitan sastanak SZO; stručnjaci upozoravaju: Virus počeo da mutira; milioni kreću na put iz mesta zaraze

Svetska zdravstvena organizacija održava sastanak kako bi se procenilo da li epidemija korona virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Dake Kang
Foto: Tanjug/AP Photo/Dake Kang

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom korona virusa u Kini porastao je na 440, a devetoro ljudi je umrlo.

Novi korona virus, koji izaziva upalu pluća, prenosi se sa čoveka na čoveka.

Ima sposobnost da se adaptira i mutira, zbog čega je teže držati pod kontrolom epidemiju, upozorili su danas kineski zdravstveni zvaničnici.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine.

Tanjug/Suh Myung-geon/Yonhap via AP
Tanjug/Suh Myung-geon/Yonhap via AP

Prvi slučaj potvrđen je i u SAD, a reč je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon što je hospitalizovan nalazi u dobrom stanju.

Jedan slučaj je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a doneli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Zemlje u Aziji i drugim delovima sveta počele su provere telesne temperature na aerodromima, železničkim stanicama i auto-putevima kako bi pronašli ljude koji imaju novi korona virus.

Tanjug/Chinatopix via AP
Tanjug/Chinatopix via AP

Mere su deo napora koji ima za cilj da spreči ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Kinesku vladu tada su krivili za pogoršanje SARS-a jer su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsednik Kine Si Đinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu proverava se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službma nose zaštitne maske.

Međutim, strah od epidemije se širi jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na proslavu Nove godine u subotu.

strana 1 od 573 idi na stranu