Petorici Albanaca 15 godina zatvora

Petorica Albanaca pripadnika organizacije "Narodno oko", koja se u Prištini smatra terorističkomo organizacijom, osuđeno je danas na ukupno 15 godina zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

13:45

Petorici Albanaca 15 godina zatvora
Depositephotos / Lufimorgan

Oni su osuđeni zbog, kako se navodi u presudi, "pripremanja terorističkih ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo, za pokušaj teškog ubistva i drugih krivičnih dela".

Osuđeni su Sadri Ramabaja na 5, Haljim Haljimi na 3 godine, Bedžet Luzha na 2 godine, Bajrush Konjusha na 3 godine, Redžep Toplana na 2 godine, prenela je rištinska Koha.

Sud je takođe proglasio Murata Jasharija krivim, ali će zbog njegovog zdravstvenog stanja on biti upućen na obavezno psihijatrijsko lečenje u trajanju od 10 godina, dok je optužnica protiv Sabita Berishe i Lirije Luzha odbačena.

Prema optužnici, oni su planirali napade i atentate na visoke funkcionere koji su na kosovskoj teritoriji bili na vlasti od 1980-1991. i danas, jer ih smatraju izdajnicima.

Navodi se da su njihove mete bili i kosovski predsednik Hašim Tači, bivši predsednik parlamenta Kadri Veselji, bivši premijer Isa Mustafa, bivši ministar Haredin Kuči, Džavit Hajiti, Fatmir Ljimaj i drugi pripadnici tzv. OVK.

Prema optužnici, ova grupa je u inostanstvu formirala organizaciju "Narodno oko" ili "Naše oko", s ciljem da likviraju sve one koji su bili viđeni kao izdajnici i na taj način "oslobode otadžbinu".

Organizacija je imala hijerarhijski podeljenu strukturu, sa šifrovanim imenima i zadacima.

Optuženi, Murat Jašari, prema optužnici, pokušao je da ubije Azem Vlasija kao bivšeg funkcionera, koji je, prema njima, proglašen prvim na listi "izdajnika zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: