"Hrvati žive u strahu jer su najomraženija manjina u Srbiji"

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da Hrvati u Srbiji i dalje žive u strahu zbog velike etničke distance prema njima.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposiphotos/AleksTaurus
Ilustracija: Deposiphotos/AleksTaurus

Naveo je da najnovija istraživanja pokazuju da su oni "najomraženija" nacionalna manjina, po čemu su pretekli Albance, koji su do sada bili najomraženiji.

Žigmanov je na tribini koalicije Vojvođanski front rekao da je zbog takve situacije strah kod Hrvata u Srbiji veliki.

On je rekao da je DSHV ušao u Vojvođanski front i zbog toga što Hrvati u Vojvodini nikada neće zaboraviti šta su lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i njegovi saradnici radili da ih zaštite tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su bili "izloženi progonu, naročito u Sremu".

"Čanak i LSV su jedini stali u odbranu nas vojvođanskih Hrvata", poručio je Žigmanov.

Zahvalio je Čanku i što je, kao predsednik Skupštine Vojvodine od 2000. do 2004. godine, potpisao odluku o osnivanju Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatske riječ i odluku o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog u pokrajinski parlament, čime su bila otvorena vrata da se Hrvatima priznaju prava koja imaju ostale nacionalne manjine u Vojvodini.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški pitao je kako je moguće da u Vladi Srbije danas sede portparoli JUL-a i SPS-a iz vremena vladavine Slobodana Miloševića, kao i kako je moguće da, "malo u Vladi Srbije, a malo kao predsednik, sedi Miloševićev ministar informisanja".

On je oštro kritikovao pokrajinskog premijera Igora Mirovića i rekao da, uprkos obećanjima, 500.000 ljudi koji žive u Potisju ni danas nemaju zdravu pijaću vodu. Rekao je i da Mirović nije ispunio obećanja o izgradnji tunela kroz Frušku goru, mreže vojvođanskih auto-puteva i naveo da je od ukupno 167 kilometara izgrađenih autoputeva u Srbiji, u Vojvodini u izgradnji svega 17.

"Za svoga mandata, Igor Mirović je naučio da se ovo iznad Save i Dunava zove Vojvodina, a ne 'severna Srbija', što je za jednog starog radikala veliki skok", kazao je Bogaroški.

Predstavnik Crnogorske partije Nenad Stevović rekao je da je Vojvodina "jedini emancipatorski svetionik" u Srbiji i da u Srbiji ima mnogo "isfrustriranih političara koji bi da ukinu Vojvodinu".

Dodao je da je Crnogorska partija deo koalicije Vojvođanski front jer je se ta koalicija zalaže za poštovanje prava nacionalnih manjina. Izrazio je nadu da će, pored opštine Mali Iđoš, crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu i u opštini Vrbas, jer su za to odavno ispunjeni uslovi.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je da ovih dana stižu ponižavajuće vesti, poput onih da se u Vojvodinu uvoze hleb i pšenica.

"Građanima Vojvodine moraju da se vrate osvojena i stečena prava, koja su im nasilno oduzeta pre više od 30 godina", poručio je Odžić.

Dodao je da je Vojvođanski front koalicija stranaka i organizacija koje dele iste vrednosti, a ne "koalicija rogova u vreći, gde se ne zna ko je levo, a ko desno".

strana 1 od 126 idi na stranu