Albanci s juga očekuju najmanje tri poslanika u Skupštini Srbije

Politički predstavnici albanskih stranaka sa juga centralne Srbije očekuju da će ovog puta imati više od dva poslanika u Skupštini Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Iluistracija: EPA/ Koca Sulejmanović
Iluistracija: EPA/ Koca Sulejmanović

Politički predstavnici albanskih stranaka sa juga centralne Srbije, koji su prošle sedmice u Tirani potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, očekuju da će ovog puta imati više od dva poslanika u Skupštini Srbije.

Šaip Kamberi iz Stranke za demokratsku akciju, koja je i do sada imala poslanike u više saziva srpskog parlamenta, kaže da bi zajedno sa drugim strankama, mogli da imaju više od dva poslanika.

"Dosadašnje isustvo pokazalo je da je čak i kad je PDD izazio sam na izbore uspeo da obezbedi jednog, na izborima 2014. imali smo dva poslanika. Stoga, kada se i druge stranke pridruže ovoj inicijativi, povećava se verovatnoća da ćemo imati više albanskih poslanika u Skupštini Srbije", istakao je Kamberi, prenosi prištinski Zeri.

Broj poslanika albanskih stranaka s juga centralne Srbije, prema Kamberiju, zavisisće od odziva biračkog tela na prolećnim izborima.

Politički predstavnici više albanskih stranaka sa juga centralne Srbije, potpisali su prošle sedmice u Tirani sporazum o zajedničkom nastupu na redovnim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Sporazum je potpisan u prisustvu v.d. ministra spoljnih poslova Albanije Genta Čakaja.

Ocenjujući sporazum o zajedničkom nastupu albanskih stranaka na prolećnim izborima u Srbiji, gradonačelnik Preševa, Albrim Arifi, iz stranke Alternativa za promene, veruje da će osvojiti tri do četiri poslanička mandata.

"Albanci u Skupštini Srbije, u poslednjih 10 ili 12 godina, otkad su počeli da učestvuju u ovoj deceniji ovog veka, nisu bili zastupljeni ne samo u dovoljnom broju, već i po kvalitetu", rekao je.

Sada je, kaže, drugačija situacija nakon potpisivanja ovog sporazuma, a Skupština Srbije će imati još jednu manjinsku partiju.

strana 1 od 126 idi na stranu