"Pojačati obuku NATO snaga da se opet ne bismo borili protiv ID"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da alijansa mora da pojača svoje vojne operacije obuke u Iraku.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2020.

21:05

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Stoltenberg je dodao da se to mora uraditi kako bi se obezbedilo da se članice saveza ne vrate u borbu protiv ekstremista takozvane Islamske države.

"Moramo imati snažne obuke, da napravimo sve od Ministarstva odbrane, institucija, komande i kontrole, do obuka snaga. NATO to može. To već radimo, ali moramo da pojačamo", rekao je Stoltenberg članovima Evropskog parlamenta u Briselu.

NATO je odobrio 2018. godine vojnu obuku u Iraku, u koju bi bilo uključeno oko 500 vojnika sa ciljem da se izgrade iračke oružane snage koje bi mogle bolje da se bore protiv ekstremističkih grupa poput ID.

Međutim, operacija je stavljena na čekanje nakon što su američke snage gađale aerodrom u Bagdadu i ubije iranskog kmandanta, početkom ovog meseca, nakon čega je iračka vlada zahtevala od stranih trupa da napuste zemlju.

Prema rečima Stoltenberga, zapad je malo prerano napustio teritoriju, što je iskoristila ID da zauzme veliku teritoriju u severnom Iraku i Siriji.

"Čvrsto verujem da ako nešto ne preduzmemo, možda ćemo biti primorani da se vratimo u borbu. Moramo da sprečimo da se to ponovo desi zbog čega moramo da izgradimo lokalne bezbednosne kapacitete koji bi sprečili ID da se vrate. Ukoliko to ne učinimo, sigurno ćemo imati velikih problema", rekao je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: