Počelo suđenje Trampu

U američkom Senatu počelo je suđenje u procesu opoziva predsednika SAD Donalda Trampa, što je treći slučaj u američkoj istoriji.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images/Win McNamee
Getty images/Win McNamee

Stotinu senatora se našlo u sedištu Kongresa u Vašingtonu pod predsedništvom šefa Vrhovnog suda Džona Robertsa. Ali pre početka rasprave o optužbama za zloupotrebu vlasti i opstrukciju rada Kongresa, usvojenim u decembru u donjem domu Kongresa, oni su raspravljali o pravilima igre.

Prva obaveza Senata, koji predvode republikanci, jeste izjašnjavanje o vremenskom okviru čitavog procesa – koje je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca kao i pravni tim predsednika Donalda Trampa, imaju po dvadeset četiri sata u naredna dva dana da predstave svoje vidjenje slučaja.

Mekonel je kasnije malo ublažio vremenska ograničenja, pošto su se pobunili pored demokratskih i neki republikanski senatori. On, međutim ne krije da želi da brzo dođe do oslobađanja Trampa optužbi, idealno u roku od dve nedelje.

Adam Šif, demokrata koji je zadužen za optužbu, rekao je da republikanci organizuju namešten proces u Senatu, dok republikanci ocenjuju da su demokrate sprovele nameštenu istragu u Predstavničkom domu.

U trenutku početka rasprave o opozivu u Senatu američki predsednik nalazi se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

strana 1 od 573 idi na stranu