Poginule 23 osobe u ruskom bombardovanju u Siriji

Najmanje 23 civila, među kojima i 13 dece, ubijeno je u vazdušnim napadima ruskih aviona na severozapadu Sirije.

Izvor: Beta

Utorak, 21.01.2020.

20:43

Poginule 23 osobe u ruskom bombardovanju u Siriji
Getty images/Dan Kitwood

Bombardovano je poslednje veliko uporište pobunjenika koji se protive vlastima u Damasku.

Novi sporazum o prekidu neprijateljstava između Rusije i Turske koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu, stupio je na snagu ranije ovog meseca, ali nasilje je nastavljeno.

Kao odgovor na rusko bombardovanje danas su ispaljene granate na grad Alep, koji je u rukama snaga predsednika Bašara al Asada, a pored je teritorija pod kontrolom ekstremista i pobunjeika.

Tri civila su ubijena, prema zvaničnoj agenciji Sana.

Provincija Idlib i neke zone u oblastima pored Alepa, Hame i Latakije su pod kontrolom ekstremističke grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Taj region gde se nalaze i pobunjeničke grupe i dalje se odupire kontroli vlasti, gotovo devet godina od početka rata u Siriji.

U ruskim napadima pogođeno je više sela u provincijama Alepo i Idlib, kada je ubijeno 23 civila i oko četerdeset je ranjeno, prema novom bilansu sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Među žrtvama je i osam članova iste porodice, roditelji i šestoro dece, zapadno od provincije Alepo.

Predveče u novim ruskim udarima osam osoba je ubijeno u selu Kafr Nurane, u istoj oblasti, navela je Opservatorija.

Rusija, koja podržava sirijske vlasti od 2015. godine, demantovala je da vodi borbene misije od početka primirja, međutim na terenu ima brojnih vazdušnih napada u kojima ginu civili.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da su poslednja tri dana bombardovanja Idliba i okoline isključivo delovanje Rusa. On je rekao da oni žele de udalje pobunjenike i ekstremiste iz grada Alepa od autoputa koji povezuje Alep sa Damaskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: