Apel Putinu da ne koristi žrtve Holokausta zarad političkih ciljeva

Poljska je apelovala na ruskog predsednika Vladimira Putina da se uzdrži od "korišćenja" žrtava Drugog svetskog rata i Holokausta za trenutne političke ciljeve.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2020.

17:50

Apel Putinu da ne koristi žrtve Holokausta zarad političkih ciljeva
EPA/LUKASZ GAGULSKI

Putin je nedavno je rekao da Poljska snosi deo krivice za rat i optužio je tadašnju poljsku vladu za antisemitizam.

Zamenik poljskog ministra inostranih poslova Šimon Šinkovski vel Sek uputio je apel pred održavanje konferencije u Izraelu povodom obeležavanja 75 godina od kako su sovjetske trupe oslobodile nemački nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau.

Šinkovski vel Sek je rekao da će, ako se na konferenciji ponove "iskrivljeni" i neistiniti navodi, Poljska ukazati na istorijske dokumente i činjenice da bi im se suprotstavila.

On je istakao da su poljski pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu iskazali nameru da se prikupe i razmene sa svetskim liderima činjenice o masovnoj likvidaciji Jevreja pod okupacijom nacističke Nemačke. Jedan takav dokument je i poljski izveštaj o likvidaciji Jevreja koji su mnogi lideri dobili tokom 1942. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: