Novi tragovi posle ubistva Škaljaraca kod Atine, "veza sa hapšenjem Hrvata i Srbina"

Grčka Služba bezbednosti istražuje moguću povezanost ubistva dvojice međunarodno gonjenih Crnogoraca u nedelju u selu Vari, kod Atine, s ranijim hapšenjima.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ chalabala
Ilustracija: Depositphotos/ chalabala

Pročitajte još:

Ko su ubijeni Dedović i Stamatović VIDEO

Kako se navodi, reč je o hapšenju dvojice državljana Hrvatske i jednog državljanina Srbije, pred zoru 6. januara u priobalnom atinskom naselju Glifadi, piše danas ;dnevnik "Katimerini".

Po rečima nadležnog oficira grčke policije, čije ime list ne navodi, u četiri sata ujutro 6. januara trojica muškaraca su uhapšena posle sukoba s gostima i osobljem jednog noćnog kluba.

Jedan je imao oružje sa izbrisanim serijskim brojem. Po policijskom izvoru, sva trojica su po nacionalnosti Srbi, u Grčku su ušla s lažnim dokumentima i boravila u kućama iznajmljenim na dan, preko Airbnb-a.

Njihovo hapšenje se u početku smatralo slučajem od malog interesa za istragu, ali se u poslednja 24 sata ponovo razmatra, jer se sumnja da je povezano s krvavim prekjučerašnjim događajem u Variju, dvadesetak kilometara od Atine.

Dvostruko ubistvo 43-godišnjih Crnogoraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića dogodilo se oko 18.30 sati u nedelju u popularnoj porodičnoj pečenjari "Voskopoula" (Čobanica) u vlaškom selu Variju, nadaleko čuvenom po jagnjetini s ražnja.

Četvorica počinilaca su ušla u kafanu s licima delimično prekrivenim šalom, kapom i kapuljačom. Dvojica su prišla stolu za kojim su dvojica Crnogoraca jela sa svojim suprugama i decom, i ustrelila ih iz neposredne blizine, gotovo ih dodirujući cevima oružja.

Službenici Sektora kriminalističke istrage su na mestu ubistva prikupili čaure 22 metka kalibra devet milimetara. Žrtve su ubijene pucnjima u glavu, što ukazuje da je to bila naručena likvidacija koju su izvršile plaćene ubice, piše list.

Ubistvo se odigralo pred dvoje dece ubijenih - devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom. Jedan od metaka je ranio u butinu jednu od supruga.

U toj prostranoj kafani su sigurnosne kamere, ali po nekim izvorima nisu bile uključene na dan ubistva, piše "Katimerini".

Očevici su rekli da su se počinioci ubistva terenskim vozilom tamne boje odvezli bulevarom koji vodi ka obližnjem auto-putu ka severu i jugu Grčke, i ka nedalekom atinskom međunarodnom aerodromu.

Osoblje kafane je reklo da su dvojica ubijenih godinu dana bili česti gosti i da su pravili velike račune. Do kafane su u nedelju došli taksijem, a ne svojim automobilom.

Supruge dvojice ubijenih su krajem decembra došle u Atinu s decom da bi zajedno proveli Božić i Novu godinu. ;Posle ubistva one su izbegle da kažu gde su boravile, tvrdeći policajcima da se "ne sećaju".

Procenjuje se da su ubice uspele da nađu Stamatovića i Dedovića upravo prateći kretanje njihovih žena.

Sve do ubistva, dvojice Crnogoraca nije bilo u istražnoj evidenciji Službe bezbednosti Grčke. Međutim, posle dvostrukog ubistva je uspostavljena otvorena liniji za kontakt sa srpskim i crnogorskim policijama u pokušaju da se prikupe informacije o dvojici ubijenih.

Po izvoru iz Komande Grčke policije, protiv Stevana Stamatovića i Igora Dedovića postoje međunarodne poternice Službe Interpola u Crnoj Gori. Nalog za hapšenje Dedovića odnosio se na krivična dela formiranja zločinačke organizacije, pokušaja ubistva i kršenja zakona o oružju i eksplozivu. Poternica za drugim ubijenim je bila povezana s krivičnim delom upravljanja zločinačkom organizacijom i pokušaja ubistva.

Grčki list prenosi da izveštaji medija u Srbiji povezuju dvojicu ubijenih Crnogoraca sa zločinačkom organizacijom "škaljarci", sa sedištem u Kotoru, aktivnom u uvozu kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Ubistvo dvojice u Variju, piše grčki list, "pripisuje se ratu sa suparničkom bandom 'kavački klan' ", takođe iz Kotora. Te dve frakcije su prvobitno činile jednu kriminalnu grupu koja se raspala posle "nestanka" 200 kilograma kokaina u Valensiji, u Španiji, 2014. godine kada je počeo "građanski rat" među njima, s više od 20 mrtvih, piše "Katimerini".

Atinski list prenosi da je ubistvo u Variju juče pomenuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je "istakao da se radi o Crnogorcima, a ne o Srbima", i naglasio da taj slučaj ukazuje na značaj zabrane ulaska pripadnika organizovanog kriminala u Srbiju, posebno iz Crne Gore jer "krvoproliće koje se dogodilo u Atini, dogodilo bi se u Beogradu da nismo preduzeli te mere", rekao je Vučić.

Na vrhu hijerarhije grupe "Škaljarci" u Kotoru pre nekoliko godina bio je jedan "stari poznanik grčkih vlasti" - Igor Vukotić, u grčkim medijima poznatiji kao "Ivan". On je krajem 2017. bio u centru istrage policijske Uprave za suzbijanje droge zbog prometa značajne količine kokaina.

"Katimerini" navodi da je decembra 2017. godine grčka policija pretresla stan u skupom primorskom selu Varkizi - nedaleko od Varija, zaplenila 136 kilograma kokaina i uhapsila 35-godišnjeg Srbina, izvesnog Martina.

Njegov saučesnik, poznat po nadimku "Ivan" koji je iznajmio taj stan, uspeo je da izbegne hapšenje. Predstavljao se kao "biznismen iz Švajcarske", vozio je "porše" i često bio u skupim restoranima u južnim, priobalnim predgrađima Atine. Grčke vlasti su raspisale međunarodnu poternicu za njim.

U septembru 2018. "Ivan" nazvan i "Balkanski Eskobar" - u stvari Igor Vukotić, uhapšen je u Antaliji, u Turskoj, po toj grčkoj poternici, ali, piše danas atinski list, "turske vlasti ga nisu izručile Grčkoj, kako se očekivalo, već direktno Srbiji, gde je i danas zatvoren".

"Katimerini" navodi da je to samo jedan od niza slučajeva koji pokazuje da je Grčka "tranzitna stanica" trgovine drogom širom sveta i "mesto namirivanja računa stranih mafijaša".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu