U Prištini je počelo odbrojavanje

Priština -- U Prištini je počelo odbrojavanje Pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova, koje su u obavezi da do 5. februara predlože novu vladu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Prvi zamenik predsednika DSK, Agim Veljiu, izjavio je da je ta stranka dostavila ponudu Samoopredeljenju za formiranje vlade, da je ta ponuda jasna i da čekaju da se taj pokret izjasni o toj ponudi, piše prištinska Gazeta Expres.

Veljiu je rekao da na današnjem sastanku stranačkog Predsedništva ne očekuje promene u pogledu te ponude i koalicije sa Samoopredeljenjem.

„Dali smo ponudu i čekamo da se Pokret Samoopredeljenje izjazni.", rekao je Veljiju i dodao da ne zna šta će Predsedništvo DSK odlučiti, ali da veruje da promena stava neće biti.

Veljiju je to rekao nakon što je odao poštu osnivaču DSK Ibrahimu Rogovi, a povoom obeležavanja 14. godina od njegove smrti.

On je za Rugovu rekao da je bio "arhitekta kosovske slobode i nezavisnosti".

Kurti, koji je juče i zvanično dobio mandat za sastav nove vlade od predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, juče je video porukom na društvenim mrežama pozvao DSK na novi krug razgovora o budućnoj vladi, jer, kako je rekao, veruje da postoje alternative.

Kurti ima 15 dana da podnese parlamentu sastav nove vlade, a ako se to ne dogodi, prema kosovskom ustavu, Tači će mandat dati nekoj drugoj stranci, pretpostavlja se DSK, koja je drugoplasirana na oktobarskim izborima.

U međuvremenu obe stranke tvrde da imaju želju da formiraju vlast, ali jedna drugoj ne prestaju da ispostavljaju uslove.

DSK je u poslednjoj ponudi Kurtiju zahtevao da član Samoopredeljenja Glauk Konjufca, koji je 26. decembra prošle godine izabran za predsednika parlamenta, odstupi sa te funkcije.

Kurti, međutim, to smatra neprihvatljivim.

Prema pisanju prištinske Koha, Konjufca je nakon juče održane prve sednice Predsedništva parlamenta odbio da se obrati medijima.

Navodi se da je odbio da komentariše diskusije na prvom sastanku Predsedništva, ali i politička dešavanja na prištinskoj političkoj sceni.

strana 1 od 95 idi na stranu