Stručnjak za Balkan: I ovo je dogovoreno uz pritisak Amerike

Vašington -- Danijel Server smatra da načelni sporazum o uspostavljanju avio-linije izmedju Beograda i Prištine predstavlja nadu za obnovu dijaloga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Profesor vašingtonskog univerziteta "Džon Hopkins" napominje i da će od uvođenja vazdušne linije najveću korist imati građani.

Server, koji je stručnjak za Balkan, kaže za Glas Amerike da taj "novi implus" treba da nadjača aktuelne političke okolnosti na KiM i ocenjuje da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto kada bude izabrana vlada u Prištini.

"A tada će već iskrsnuti novi problem – predizborni period i kampanja u Srbiji. To bi sve moglo da uspori skoriji značajniji napredak u razgovorima dve strane. Takođe, dijalog je proces koji se odvija uz posredovanje Evrope, u koji se povremeno uključuju Amerikanci. Nisam siguran da li će takva interakcija uvek davati najbolje rezultate", kaže Server.

On ocenjuje i da bi načelni sporazum o uspostavljanju avio-linije prilično olakšao putovanja, ali upozorava da tek treba videti kako će on biti primenjen. "Ako se udubimo, možemo zaključiti da je dogovor postignut uz isključivo američko posredovanje. I to bez Evropljana, uz konsultaciju sa NATO, deluje da nije bilo nekog vida učešća Evropske unije, ili pak usaglašenog delovanja Amerike i EU", navodi Server.

Server smatra i da je već neko vreme očigledna nesaglasnost specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, koji je prisustvovao potpisivanju pisma o namerama za obnovu avio-linije, sa predstavnicima evropskih učesnika procesa.

"I svaki rezultat postignut bez njihovog mešanja po njega će biti veoma dobar. Jer, evropska struja zastupa mnogo čvršće stavove u vodjenju politike prema Balkanu", primećuje Server.

Server kaže i da EU gubi uticaj u razgovorima dve strane što vidi kao posledicu slabljenja njenog uticaja na Balkanu u širem smislu a što se, kako navodi, pokazalo i kroz značajnu ulogu SAD u postizanju dogovora Grčke i Severne Makedonije o promeni imena.

S druge strane, napominje, Evropa je izrazito značajna u tom procesu, jer, kako kaže, nije siguran da su Amerikanci voljni i sposobni da ga samostalno sprovedu.

Naglašava da je politička volja ostala ključni faktor za postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Server tvrdi da dogovor koji bi dve strane postigle u sebi ne sadrži nikakve pokazatelje koji bi ukazivali da se Beograd saglasio sa kosovskom nezavisnošću.

"To je dokument koji bi narodima dve zemlje otvorio put ka boljem životu, lakšem kretanju i možda većem medjusobnom razumevanju. Ali sve je to pitanje postojanja političke volje", zaključuje Server.

strana 1 od 95 idi na stranu