"Praktično i pragmatično - Amfilohije"

Podgorica -- Advokat Nikola Martinović tvrdi da se u Crnoj Gori ne zna ko predstavlja SPC.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Amfilohije: Vlast će pregovarati sa mnom, a ne sa Patrijaršijom

Ali, kako kaže, praktično je i pragmatično da o odnosima SPC u Crnoj Gori crnogorska država treba da razgovara sa mitropolitom Amfilohijem.

"Ona (SPC) nije registrovana, pa državni organ ili njihov saugovarač ne zna koje odgovoran za preuzimanje prava i obaveza koje ovlašćeno lice SPC u Crnoj Gori. Ova dilema razrešena je novim zakonom ukoliko verske organizacije žele da stupaju u pravne odnose sa trećim licima uključujući i državu”, naveo je Martinović, u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Poruke srpskih vlasti da o primeni Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica ne treba pregovarati sa mitropolitom Amfilohijem, već da je adresa patrijarh srpski Irinej, Martinović tumači kao, kako kaže, "evidentnu sumnju u mitropolita crnogorsko-primorskog".

“Očigledno u srpskim krugovima u Beogradu postoji neka sumnja u Amfilohija, a verovatno s obzirom na to da je on etnički Crnogorac i da je njemu Crna Gora svakako bliža nego arhijerejima koji nisu etnički Crnogorci”, kaže Martinović.

Poruku Amfilohija da Podgorica treba sa njim da razgovara a ne sa Patrijaršijom Martinović vidi kao njegovu težnju da ima što više samostalnosti u odnosu na Patrijaršiju.

Poziv države Amfilohiju i Mitropoliji, kako kaže Martinović, je prirodan jer će vlada pregovarati sa predstavnicima onih koji versku službu „vrše na teritoriji Crne Gore, a ne druge države”.

Martinović veruje da će se Mitropolija crnogorsko-primorska pre ili kasnije registrovati u Crnoj Gori.

“To je u njenom interesu, a radi se samo o administrativnom postupku, ne o postupku koji će na bilo koji način narušiti njeno dosadašnje dogmatsko učenje ili organizaciju. Ako mogu registrovati automobile u Crnoj Gori i izvaditi lične karte ili pasoše, ako Amfilohije može imati crnogorski pasoš, zašto ne bi i Mitropolija imala ličnu kartu izdatu od crnogorske države”, naveo je Martinović.

To što Srpska crkva u Crnoj Gori još nije predala ustavnu inicijativu povodom Zakona, iako su je najavili, Martinović ocenjuje kao njihovu taktiku.

“Sama pretnja inicijativom njima je argument za buduće razgovore”, smatra on.

strana 1 od 167 idi na stranu