Tanjug: EU neće odgovoriti na Trifunovićev zahtev

Takozvani Pribe izveštaj o demokratiji i vladavini prava, kakav je lider PSG Sergej Trifunović zatražio ovih dana od Evropske unije o Srbiji, neće se raditi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2020.

17:47

Tanjug: EU neće odgovoriti na Trifunovićev zahtev
Printskrin/O2

Kako je rečeno, jer se ni ne radi za zemlje koje su već u procesu pristupnih pregovora, saznanja su Tanjuga u Evropskoj komisiji.

Povodom poziva Trifunovića Evropskoj komisiji da sačini izveštaj o stanju vladavine prava i medija u Srbiji, po ugledu na ”Pribe” izveštaj, kakav je rađen, na primer, za Severnu Makedoniju, u Briselu kažu da se takva procena pravi samo za one partnere sa Zapadnog Balkana koji još nisu počeli pristupne pregovore. Podseća se da Srbija od 2014. godine pregovara sa EU o članstvu, a da u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava u zemlji, postoje zacrtana prelazna merila.

"Rad i energija Srbije treba da se fokusiraju na postizanje napretka u vladavini prava, uz ispunjavanje postojećih prelaznih merila", ocenjuju za Tanjug izvori iz EK.

U Briselu dodaju i da Evropska komisija često raspisuje konkurse za nezavisne eksperte koji procenjuju stanje i daju preporuke za određene oblasti i reforme u zemljama u procesu evrointegracija.

Srbija je već bila podvrguta izveštajima nezavisnih eksperata iz različitih oblasti, kako bi se uradila podrobnija evaluacija stanja vladavine prava u zemlji, navodi se u Briselu.

Inače, tzv. Pribe izveštaj se sprovodi u koordinaciji sa Evropskom komisijom i uz saglasnost vlasti i drugih političkih aktera u zemlji.

Nekadašnji direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Rajnhard Pribe, na čelu grupe viših eksperata predstavio je vrlo kritične izveštaje o pitanjima iz oblasti vladavine prava u Severnoj Makedoniji, 2015, i za BiH, 2019.

Dok su se izveštaj i preporuke za Severnu Makedoniju fokusirali između ostalog na stanje u bezbednosnom sektoru države, u slučaju BiH na prvom mestu se razmatrala situacija u pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: