Dogovoreni hitni koraci za smanjenje zagađenja, najkraći rok

Na prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji danas su dogovoreni hitni koraci za smanjenje zagađenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2020.

17:14

Dogovoreni hitni koraci za smanjenje zagađenja, najkraći rok
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji na kojem su dogovoreni hitni koraci koji će u najkraćem roku biti preduzeti kako bi se uticalo na smanjenje zagađenja vazduha u zemlji.

Brnabić je ukazala da Vlada Srbije već radi na primeni novih mera, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Među prioritetima je istaknuto usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici vlade koji će biti verifikovane dosadšnje aktivnosti i definisani novi ciljevi.

Dogovoreno je odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora.

Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca, najkasnije, trebalo bi da budu postavljena još tri - na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici Nais.

Među prioritetima je i pošumljavanje Srbije, a ministar za životnu sredinu Goran Trivan ukazao je da se na tome već radi i da je sve spremno za nastupajući period sadnje drveća i to za teritoriju cele zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o pronalasku načina na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje na korišćenje biomase.

Projekat „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije - razvoj tržišta biomase" koji tako nešto predviđa, već je potpisan u nekoliko gradova u Srbiji.

Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta „Smart sitija“.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici drugih nadležnih republičkih i gradskih instiucija.

Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica je blizu prosečnih vrednosti za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem, ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: