Borisov: Bugarska podržava evropski put Zapadnog Balkana

Bugarska dosledno podržava napore zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov u Davosu.

Izvor: Tanjug
Podeli
TANJUG/ Instagram Buducnost Srbijeav/ bk
TANJUG/ Instagram Buducnost Srbijeav/ bk

"Čvrsto verujem da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jer evropski projekat neće biti kompletan bez njih", izjavio je Borisov na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana", u okviru 50. svetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da je tokom hrvatskog predsedavanja EU planiran samit EU i Zapadnog Balkana, kako bi se fokus agende EU zadržao na evropskoj perspektivi regiona.

Prema njegovim rečima, različite inicijative i formati regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi uzajamno se dopunuju u procesu promovisanja političke, ekonomske i socijalne stabilnosti regiona.

"Regionalna saradnja, međutim, nije alternativa za evropske integracije Zapadnog Balkana", naglasio je Borisov.

On je podsetio da su ove godine Bugarska i Severna Makedonija zajednički domaćini Berlinskog procesa i da je prioritet zajedničkog predsedavanja povezivanje u svim aspektima.

Jedan od glavnih projekata koji treba da se implementira je napredak u izgradnji saobraćajnoj koridora 8 koji će, kako je kazao, biti od ključnog značaja za region i poslužiti kao dobar primer povezivanja Zapadnog Balkana i susednih članica EU.

Borisov je primetio da, pored Berlinskog procesa, postoje i drugi važni formati regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi kao što je Proces Jugoistočno-evropske saradnje i Saveta za regionalnu saradnju.

strana 1 od 126 idi na stranu