Nova akcija američkog kongresmena: Engel traži da se "jače udari po Srbiji"

Beograd -- Eliot Engel, otkrio kakav bi stav SAD imale prema Srbiji da se na vlast u Ameriici vrate demokrate, ocenjuju "Večernje novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli
EPA-EFE YURI KOCHETKOV
EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Naime, Engel, koji je predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, uputio otvoreno pismo komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogou.

Eliot je američkog komandanta direktno kritikovan zbog nedavno datog intervjua. Engel je, naime, Fogou zamerio da stavovi koje je izneo ne odražavaju u potpunosti politiku SAD prema Srbiji. "Moju zabrinutost podstaklo je vaše izostavljanje zabrinutosti SAD zbog ekspanzije srpsko-ruskih bezbednosnih veza od 2012.", naveo je Engel u pismu Fogou.

Zatim je konstatovao kako "Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uprkos zahtevima u procesu pristupanja i nastavlja da odbija različite zajedničke prioritete SAD i EU".

"A put Srbije ka EU takođe ostaje zatvoren, osim ako Srbija ne prizna Kosovo i dođe do pomirenja ovih dveju zemalja. Iz tog razloga apelujem da u budućim komentarima vezanim za Srbiju opreznije balansirate svoje izjave kako bi zabrinutost Sjedinjenih Država zbog kursa Beograda i njegovih alarmantnih odnosa sa Moskvom bila adekvatno izražena", napisao je Engel.

Odluka Engela da pismo koje će uputiti Fogou bude otvoreno za javnost, prema mišljenju bivšeg ambasadora Zorana Milivojevića govori o tome da je Amerika podeljena i da ima dve spoljne politike - zvaničnu koju vodi Bela kuća i - drugu koju vodi Demokratska stranka i duboka država:

"Fogo je govorio u skladu sa stavom zvanične administracije, koji podrazumeva konstruktivni odnos Srbije i NATO. Očigledno je da duboka država ima drugačije viđenje i ovde treba imati u vidu da je Eliot predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa u kom većinu imaju demokrate. Takođe, ako bi se demokrate vratile na vlast u SAD, Engel bi mogao da bude u rukovodećim strukturama, možda i na mestu državog sekretara. U takvoj situaciji, jasno je da mi u budućnosti ne bismo mogli ni na šta da računamo po pitanju Kosova", ocenio je on za "Novosti".

Srbija odlučno odbija da nastavi članstvo u NATO, prema izveštaju Ministarstva odbrane SAD. Bivši zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu sažeto je artikulisao uznemirenost SAD zbog Srbije:

"Zemlje moraju odabrati kojim će putem krenuti, bez obzira na to koliko to bilo teško, moraju doneti strateške izbore, ti izbori moraju biti deo službene politike. Ne možete istovremeno sedeti na dve stolice", napisao je Engel u svom pismu Fogou.

strana 1 od 126 idi na stranu